Adj választ mindegyik kérdésre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezután a kérdéssor tetejére görgetve megtalálod az eredményed, az egyes válaszok alatt pedig a magyarázatokat.

Örülök, ha tetszik a hoaxkvíz, de azt érdemes fejben tartani, hogy ez csupán egy szemléltető játék. Az Urbanlegends.hu viszont azon van, hogy betekintést nyújtson a hírek és az álhírek működési mechanizmusába is.

Ha fontos számodra ez a munka, támogasd te is az oldal működését a Patreonon vagy banki átutalással!

Results

#1. Messi tényleg néhány nap alatt megduplázta a PSG követőinek a számát az Instagramon?

NEM. Bár Lionel Messi Párizsba igazolásának híre valóban megpörgette a francia klub online népszerűségét, néhány napon belüli duplázódásról szó sincs. Részletek.

#2. A fenti képen tényleg az látható, ahogy a Kabult elfoglaló tálibok trambulinoznak?

NEM. Drámai és szürreális képek egyaránt érkeztek augusztus közepén a tálib csapatok által elfoglalt Afganisztánból, de e felvételek közé régebbi videók is bekerültek. Ilyen volt például az a trambulinozó tálibokat ábrázoló felvétel is, amely legkorábban már 2020 augusztusában fent volt a YouTube-on. Részletek.

#3. A Nirvana legendás albumborítójának szereplője tényleg pert indított gyermekpornográfia miatt?

IGEN. Spencer Elden állítása szerint a kép készítésekor nem volt elég idős ahhoz, hogy beleegyezzen az 1991-es album borítóján való szereplésbe. A férfi többek között 150 ezer dolláros kártérítést kér. Részletek.

#4. Valódi-e az a felvétel, amelyen afgánok futnak egy repülő mellett Kabulban?

IGEN. A felvétel augusztus 16-án készült a kabuli Hamid Karzai nemzetközi repülőtéren. Részletek.

#5. A fenti képen tényleg József Attila mókázik Radnóti Miklóssal?

NEM. Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész cáfolata szerint a kép egyik szereplője ugyan valóban Radnóti Miklós, aki 1928-ban járt a velencei Lidón. József Attila azonban sohasem járt ott, így nem is lehet a képen. Részletek.

#6. Rusvai Miklós virológus tényleg azt nyilatkozta, hogy inkább megfertőződik, minthogy akár egyszer is beoltassa magát koronavírus ellen?

NEM. Egy neten terjedő interjúrészletben Rusvai Miklós virológus látszólag azt mondja: nem fogja beoltatni magát, inkább megfertőzödik a betegséggel, hogy természetes védettséget szerezzen. A félrevezetően megvágott videóban Rusvai valójában a harmadik oltásról beszél. A teljes interjúban a virológus arra buzdít mindenkit, hogy oltassa be magát, és azt is elmondja, hogy ő is be van oltva. Részletek.

#7. Tényleg egy kigyulladt okostelefon miatt kellett evakuálni egy repülőgépet Seattle-ben?

IGEN. Az okostelefon az Alaska Airlines egyik járatán gyulladt ki. A mobil a felismerhetetlenségig összeégett, az utasokat pedig a füst miatt kellett kimenekíteni a gépből. Részletek.

#8. Egy magyarországi McDonald's alkalmazottja tényleg a cipője talpán húzta végig a sajtot?

IGEN. Bár a diákok elmondásuk szerint csak viccelődtek, és a meggyalázott szendvicset nem adták ki, a cég kirúgta a két dolgozóját. Részletek.

#9. Bill Gatest tényleg letartóztatta az amerikai hadsereg?

NEM. Egy blogbejegyzés szerint Gatest gyerekkereskedelem miatt tartóztatták le. Az AFP tényellenőrzése szerint az állítást mind az amerikai védelmi minisztérium, mind a Bill és Melinda Gates Alapítvány visszautasította. Bill Gates azóta több nyilvános eseményen is részt vett. Részletek.

#10. Kanye West tényleg kérvényezte, hogy a neve hivatalosan is Ye legyen?

IGEN. A zenész a hivatalos iratokat már beadta a bíróságnak, az ügyben október 18-án lesz meghallgatás. Részletek.

Beküldöm

Ha belejöttél a nyomozásba és az ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi hoaxkvízekkel is!

Illusztráció: Kovács Andrea / Kurszan.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!
Címke