Az alábbi cikk témája a hvg.hu vasárnap esti hírében jött szembe. A szájt ügyeletese – miközben a világsajtót körbejáró, nemzetközi lehallgatási botrány nyomait kereste (hiába) a közmédiában – szarkasztikusan megemlítette, hogy a hirado.hu vasárnap esti vezető anyaga a Gyerekdal fütyülése miatt minősítették rasszistának, tönkrement az élete című írás volt.

A hirado.hu cikke arról számol be, hogy egy brit férfinak “tönkrement az élete”, miután rendőrségi nyilvántartásba került és fajgyűlölőnek kiáltották ki. A férfi egyetlen bűne állítólag az volt, hogy a Bob, a mester című animációs film dalát fütyülte a szomszédjának. Az írás szerint a “bedfordshire-i rendőrök az esetet nem bűncselekménynek minősülő gyűlölet-cselekmény(kén)t jegyezték fel, amely hat évig az elkövető aktájában marad, és a leendő munkáltatók előtt bármikor nyilvánosságra hozható”.

A sztori kíváncsivá tett, ezért utánanéztem előbb az eredeti forrásban (a Daily Mail anyagában), majd a hivatkozott rendőrörs weboldalán. Miután egyik helyen sem találtam további részleteket, dobtam egy üzenetet a bedfordshire-i rendőrség twitteres oldalán keresztül.

A rendőrség példásan gyors, hétfő délelőtti válaszából továbbra sem derül ki, miért érezhette valaki sértőnek a Bob, a mester dallamának fütyülését. Még bepróbálkoztam egy visszakérdezéssel, ha érkezik válasz, kiegészítem a cikket.

Árnyalja viszont a történetet a rendőrség közleményének az a része, mely szerint a szóban forgó eset csupán egyike volt a korábbi incidensek sorának, amelyek állítólag a panasztevő BAME-származású (fekete, ázsiai és etnikai hátterű) partnere ellen irányultak.

A rendőrség levele szerint az eset kapcsán a hivatalnokok elbeszélgettek a férfival, és tanácsokat adtak neki jövőbeli viselkedését illetően. Állításuk szerint az incidensnek büntetőjogi következményei nem voltak. A rendőrség közleményéből ugyanakkor az is kiderül: az országban gyűlöletcselekménynek számít minden, amit az áldozat vagy egy másik személy szerint előítélet vagy gyűlölet motivál.

Összefoglalva a fentieket: még ha azt ki is jelenthetjük, hogy a férfinak nem a Bob, a mester füttyögése volt az egyetlen bűne, ítéletet mondani az esetről a további részletek ismerete nélkül se pro, se kontra nem lehet.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!