Az adathalász csalók az OTP ügyintézőjeként telefonálnak, és arra figyelmeztetnek: valakik épp most próbálják ellopni a pénzünket, ami miatt le kell tiltani a számlát és az ahhoz tartozó bankkártyát. Ehhez persze szükségük lenne a kártyaszámra, a CVC-kódra és a számlaegyenlegre is – mutatja be a csalás menetét a Portfolio cikke.

A csalók állítólag azt is közlik, hogy a bankkártya letiltása 15 percig tart majd – de ezzel csak időt adnak maguknak a pénz lenyúlásához. A cikk szerint a hívók egymás között is átirányítják a hívást, annak látszatát keltve, mintha valóban egy banki csapattal beszélnénk. A csalók által használt 70-es számra rákeresve kiderül, hogy több áldozatnál is próbálkoztak már hasonló trükkel.

Az OTP korábban arra figyelmeztetett, hogy csalók a bank ügyvezető igazgatója nevében is keresnek meg embereket azzal a hamis indokkal, hogy számlájukat feltörték. A beszélgetések során azt kérik áldozataiktól, hogy a probléma megoldása érdekében telepítsenek egy programot. A bank ezzel a csalási kísérlettel kapcsolatban azt kérte: senki se telepítsen appokat a készülékére, mert azokon keresztül az elkövetők jogosulatlan tranzakciókat hajthatnak végre.

Hogyan védekezhetünk az adathalászat ellen?

Az OTP korábbi tájékoztatása szerint gyanút keltő lehet minden olyan telefonhívás, SMS-üzenet, közösségi oldali üzenet vagy e-mail, amelyben az internetbanki bejelentkezéshez szükséges jelszavunkat vagy PIN-kódunkat kérik.

Szintén gyanúra adhat okot, ha egy levél magyartalan nyelvezetű, nehezen értelmezhető, mivel ezek a tartalmak gyakran fordítóprogrammal készülnek.

Soha ne válaszoljunk az ilyen típusú telefonhívásokra, e-mailekre vagy SMS-ekre. Az OTP Bank sem e-mailben, sem telefonon, sem SMS-ben nem kér jelszavakat vagy PIN-kódokat, sem más bizalmas adatokat.

Ne telepítsünk ismeretlen programokat a számítógépünkre vagy telefonunkra. Mielőtt bejelentkezünk az internetbankba, győződjünk meg arról, hogy valóban az adott bank oldalán vagyunk-e.

Illusztráció: pixabay.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!