Az emelt díjas szolgáltatások – a 90-es és a 91-es kezdetű, valamint a 16-tal kezdődő öt- és hatszámjegyű telefonszámok – elterjedése óta különösen figyelniük kell az előfizetőknek, hogy megelőzzék a magas mobilszámlákat – olvasható az NMHH közleményében.

Egy emelt díjas számhoz tartozó szolgáltatás áráról, valamint a szolgáltatást nyújtó cégről és annak elérhetőségeiről a telefonszolgáltatók honlapján található tájékoztatás. Az egyes szolgáltatók azonban csak azokat a számokat tartják nyilván, amelyeket az NMHH nekik jelölt ki. Ezért először a hírközlési hatóság honlapján található nyilvántartásokból célszerű kiindulni.

A 90-es vagy 91-es emelt díjas számokat ezen az oldalon, az öt vagy hatjegyű rövid számokat pedig ezen az oldalon lehet ellenőrizni.

Emelt díjas telefonszámok ellenőrzése az NMHH oldalán
Emelt díjas számok ellenőrzése az NMHH oldalán

Mivel a 90-es és a 91-es kezdetű számok hordozhatók, róluk a számhordozottsági keresőben is meg lehet találni, hogy melyik hívószám melyik szolgáltatóhoz tartozik. Ezek után az adott szolgáltatónál érdemes utánanézni a szám mögötti szolgáltatónak.

A hírközlési hatóság felhívja a figyelmet arra is, hogy szerdától a hírközlési szolgáltatóknak a számlán tételesen is fel kell tüntetniük az emelt díjas szolgáltatásokat. Ebből pedig könnyebben kiderülhet, kinek, milyen szolgáltatását, mennyiért vette igénybe az ügyfél.

Az emelt díjas sms-szolgáltatások fogadása alapbeállításként tiltva van minden ügyfélnek, kivéve azoknak, akik a blokkolás feloldását kérték. Ugyanakkor az emelt díjas hívások és a küldött SMS-ek kimenő forgalmának tiltását külön kérni kell a szolgáltatótól.

Illusztráció: Rodion Kutsaev / Unsplash

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!