A nonstop hírszolgáltatásához szokott mai hírfogyasztó számára furcsa történetet a Snopes elevenítette fel. A médiatörténeti trivia a BBC szerint igaz: az eset legalább egyszer, 1930. április 18-án megtörtént.

Jó estét! Ma nagypéntek van. Nincsenek hírek” – hangzott el állítólag a brit közszolgálati rádióban 20 óra 45 perckor. Ezt követően pedig negyedórás zongorajáték és egy Wagner-opera ringatta álomba a brit rádióhallgatókat.

A szűrés is érték

A Snopes szerint az akkor néhány éve indított szolgáltatásban a hírekre aznap egyébként 15 percet szántak volna. A rádióállomás hírei akkoriban főként hírügynökségi anyagokból és kormányzati közleményekből álltak, amiket szmokingos és előkelő akcentusos bemondók mondtak be névtelenül. A rádió kerülte a szenzációhajhászást, és elvei között az objektivitás is előkelő helyen állt.

Ethan Zuckerman, az MIT médiakutatója szerint a BBC akkoriban nemcsak monopolhelyzetben volt a brit rádiózásban, hanem elitista felfogásban működött, amelynek célja Nagy-Britannia erkölcsi felemelése volt. Ha a hírügynökségi anyagok között nem találtak megfelelő minőségű tartalmat, és a kormányzattól sem érkezett semmilyen közlemény, nem próbálták meg maguk kitölteni az űrt valami kis színessel – inkább nem mondtak semmit. Persze azt is szigorúan szmokingban. Helyette pedig inkább komolyzenét, operákat, drámákat és irodalmi beszélgetéseket közvetítettek.

További adalékok a Nincsenek Hírek Naphoz

Ugyancsak Zuckerman mutat rá arra, hogy a nagypénteki hallgatás természetesen nem jelenti, hogy aznap ne történt volna semmi fontos. A brit kormány például szeretett volna megcáfolni egy előző napi újságban megjelent hírt, de mivel aznap nem voltak lapok, megpróbálta keresztülnyomni a rádión. Elképzelhető, de ez csak egy bizonyítatlan feltételezés, hogy a legendás “Nincsenek Hírek Nap” a BBC arra utaló finom üzenete volt, hogy nem lesznek a kormány szócsöve.

A másik, aznap történt fontos eseményről – egy bengáli szabadságharcos csapatainak támadásáról – pedig azért nem hallhattak aznap a rádióhallgatók (de még a hírgynökségek sem), mert a lázadók elvágták a távíróvonalakat.

Thomas Hajkowski történész írása a történet egy másik érdekes kontextusára is rávilágít. Eszerint a brit nyomtatott sajtó – akárcsak Amerikában – nem nagyon örült a levegőn keresztül érkező riválisnak. Ezért aztán sokáig sikeresen gátolták a BBC megerősödését a hírek piacán. 1927 előtt például a rádió nem sugározhatott híreket este 7 előtt, vagyis amíg az emberek el nem olvasták aznapi újságjaikat.

Kapcsolódó anyagok:

Illusztráció: BBC / 1926

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!