Az online világban eszement verseny zajlik figyelmünk elterelése érdekében – legyen szó hirdetőkről, lobbistákról, konteósokról vagy épp külföldi kormányokról. Ebben a közegben az a tulajdonság, hogy képesek legyünk figyelmen kívül hagyni bizonyos információkat, legalább olyan fontos, mint magának a tartalomnak a kritikus befogadása – figyelmeztet Conversationön megjelent cikkében Sam Wineburg, a Stanford Egyetem oktatási szakembere. A végtelen információáradat ugyanis kimeríti a figyelmünket, és megtöri koncentrációs képességünket.

Wineburg és kollégái egy kutatásukban középiskolás diákokat kértek arra, hogy egy klímakérdést – saját állítása szerint – “tényszerűen” megközelítő oldal megbízhatóságát értékeljék. Bár a diákokat előzőleg figyelmeztették, hogy a neten bárhol körülnézhetnek a kérdés megválaszolása előtt, a többség mégis azt csinálta, amit az iskolában tanítanak nekik – nagyító alá vette az oldalon található tartalmat. Megvizsgálták az oldal impresszumát, végignézték a szájton lévő szövegeket, grafikonokat és diagramokat. És ezek alapján – ismeri el Wineburg – a szájt elég meggyőző volt.

Arra csupán a résztvevők 2 százaléka jött rá, hogy az első pillantásra valóban elfogulatlannak tűnő, valójában azonban félrevezető oldal mögött olajipari vállalatok állnak. És ez nem azért történt, mert kritikusak voltak az adott tartalommal szemben, hanem mert első körben kívülről, a neten próbáltak információt gyűjteni az adott szájtról. Tehát az egyébként okosan előadott félrevezető tartalomnak esélyt sem adtak.

Wineberg szerint ezek a diákok a tényellenőrzőknek azon gyakorlatát követték, hogy a konkrét szöveg értelmezése előtt rákeresnek a közzétevő személyekre vagy oldalakra – hogy megpróbáljanak minél többet megtudni a motivációjukról. A kutató szerint a kritikai gondolkodás első lépése mindig az, hogy használója tisztában legyen vele, mikor kell e képességét bevetni.

Ehhez Wineberg szerint egyfajta alázatra van szükség, amely a sebezhetőségünkkel való szembenézésből ered. Ha ugyanis elmerülünk egy ismeretlen oldal tartalmaiban, bízva abban, hogy intellektuális képességeinknek és készségeinknek köszönhetően úgyis leleplezzük az adott tartalom hiányosságait, azzal elpazaroljuk figyelmünket és átengedjük az irányítást az adott oldal készítőinek – figyelmeztet Wineberg.

Illusztráció: chenspec / Pixabay

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!