A News Literacy infografikájának (pdf) fő üzenete az, hogy a hatékony keresés legalább annyira szól a felesleges, nem releváns eredmények kiszűréséről, mint a keresettek megtalálásáról.

Az alábbi nyolc tipp segítségével te is megszűrheted a találati listákat, hogy aztán könnyebben megtaláld a keresett tartalmat.

Bár News Literacy kattintható példákkal ellátott infografikájának címe azt sugallja, hogy a benne felsorolt tanácsok profi guglizóvá tesznek, az anyag valójában inkább egy alap-/középfokú segédlet a hatékonyabb kereséshez.

Olvashatóbb és kattintható verzióért klikkelj a képre. Magyar összefoglaló pedig az infografika alatt.

1. Használj idézőjeleket

Ha idézőjelek közé írod be a keresett szavakat, a Google olyan oldalakat dob fel majd neked, ahol az idézőjelek közötti szavak pontosan ugyanúgy – ugyanabban a formában és sorrendben – jelennek meg. Főleg olyan szövegrészletek, idézetek visszakereséséhez hasznos, amelyekben népszerű témák, gyakori szavak, nevek szerepelnek.

2. Keress a Hírek között

Ha arra vagy kíváncsi, hogy az ellenőrizni kívánt hír tartalmával foglalkoztak-e nagyobb híroldalak, szűkítsd a keresést a Hírekre. Így kikerülöd például az online shopokat, a tájékoztató oldalakat, a statikus tartalmakat és egyéb nem releváns szájtokat. Persze ez sem garantálja, hogy a témában eléd kerülő tartalom megbízható lesz, de mindenképp egy szűrtebb találati listát kapsz.

Keresés a Googel Hírek szekcióban
Felül: keresés a Google Hírek szekciójában – 36 800 találat. Alul: általános keresés a Google-ben – több mint 83 millió találat

3. Használd az alap halmazműveleteket…

Az AND (és) szócska közbeékelésével olyan találatokat kapsz, amelyekben mindegyik szó/idézőjelek közé tett mondatrészlet benne van. Az OR (vagy) esetében pedig akár az egyik kifejezés jelenléte esetén is bekerül az adott oldal a találatok közé.

4. … amiket akár zárójelekkel is tagolhatsz

A matematikai egyenletekből ismert zárójelezés célja a keresés sorrendjének meghatározása. Például: (“1. sz. keresési kifejezés OR 2. sz. keresési kifejezés) AND “3. sz. keresési kifejezés

5. Szűkítsd az időtartományt

Az Eszközök/Bármikor opció kiválasztásával megadhatsz egy konkrét időkeretet a kereséshez, például Az elmúlt órában, Az elmúlt 24 órában, Az elmúlt héten/hónapban/évben. Sőt, ha akarsz, még egyéni tartományban is kereshetsz.

Nekem utóbbi nagy segítség például akkor, amikor a kulcsszavakat beírva egy friss esemény beteríti a találati lista első oldalait. Ilyenkor a keresési időintervallum beállításával szűröm ki az aktuális eseményről beszámoló találatokat.

Keresés szűkítése idő szerint a Google keresőjében
Az Eszközök használata az időkeret megadásához

6. Keress egy konkrét oldalon…

Például ha azt akarod megnézni, hogy az Urbanlegends.hu foglalkozott-e egy adott témával, akkor add hozzá a keresési kulcsszavaidhoz a site:urbanlegends.hu formulát. Így: Eriksen AND oltás site:urbanlegends.hu

7. … vagy annak egy meghatározott részén

Például egy facebookos oldal/csoport tartalmai között: hoaxkvíz site:facebook.com/urbanlegendshu . Vagy (bármilyen) csoportban megjelenő macskás videók között: site:facebook.com/groups “cat videos”

8. Használd a – jelet az eredményekből való kizáráshoz

Bizonyos kifejezések eredményekből való kizárásához használd a “-” jelet. A News Literacy példájában: ha facebookos csoportokban keresnél a macskás videók kifejezésre, kizárva azokat, amelyekben a Zoom filter kifejezés is megjelenik, akkor a keresésed így néz ki: site:facebook.com/groups “cat videos” -“Zoom filter”.

+ 1 tanács korábbról: Légy körültekintő a kulcsszavak kiválasztásánál

Bár a kérdést máshonnan közelíti, de a témához szőrmentén kapcsolódik ez a tanács is: ne rontsd el a keresésed azzal, hogy a kérdésfelvetésbe a feltételezett választ is beépíted. A kulcsszavak között általad megadott válasz ugyanis befolyásolhatja a találati listát.

Ha keresésed nyitottabb formában fogalmazod meg, az eredmények is szélesebb tartományban mozognak majd – amelyek közül aztán a forrás hitelességének megállapítása után érdemes választani. Vagyis például ahelyett, hogy – saját tipped alapján – azt írnád: “az arany retrieverek 85 fontot nyomnak?”, használd “az arany retrieverek súlya” kulcsszavakat.

Illusztráció: Firmbee.com / Unsplash

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!