A labdarúgó Európa-bajnokság második napján rendezett, finnek elleni mérkőzésen Christian Eriksen dán focista összeesett. A 29 éves középpályást újraélesztése után kórházba szállították, állapota azóta stabil. A dán szövetség vasárnapi tájékoztatása szerint a labdarúgó a további vizsgálatok érdekében kórházban marad.

Ahogy azt várni lehetett, az eset után a Twitteren megjelent egy olyan, bizonyítatlan állítás, miszerint Eriksen tragédiájának közelmúltbeli, koronavírus elleni oltásához lehet köze.

A hivatkozott forrás cáfol

A Telex cikke szerint a téves feltételezést a legtöbben arra a Twitter-bejegyzésre alapozzák, amely szerint a játékos klubcsapata, az olasz Internazionale vezető orvosa nyilatkozott Eriksen beoltásáról az olasz Radio Sportivának.

Ezt azonban a rádióadó a Twitteren cáfolta, megemlítve: soha nem számoltak be az Inter orvosi stábjának véleményéről Christian Eriksen állapotával kapcsolatban.

A Radio Sportiva nyilatkozata Christian Eriksen Covid-oltásáról
A Radio Sportiva twitteres cáfolata

Az olasz bajnokcsapat klubvezetője, Giuseppe Marotta szerint a dán focista se koronavírusos nem volt, se oltást nem kapott.

Az Inter orvosa korábban mást mondott? Nem, csak szavait félrevezetően tálalták

Az Eriksen beoltásával kapcsolatos állítást az az Alex Berenson is megosztotta közel 270 ezer twitteres követőjével, aki az utóbbi időben több, Covid-vakcinákkal kapcsolatos téves állítást is felkapott és terjesztett.

Megosztását egy témával kapcsolatos második tweet is követte: ebben egy Calciomercato-cikkre hivatkozva Berenson azt állította, hogy az Inter csapatorvosa májusban még azt nyilatkozta, hogy az egész csapatot beoltották.

Ahogy azonban arra Berenson követői is felhívják a figyelmet, az általa hivatkozott cikk címe félrevezető. Az eredeti forrásban, a La Gazetta Dello Sport cikkében csak annyi olvasható: mindenki be lesz oltva a következő szezon elejére.

Update | A dán válogatottnál sem oltották be

Ahogy sorra nyilatkoztak meg a focistával kapcsolatban álló klubvezetők és orvosok, úgy szűkültek az álhír keringetőinek a lehetőségei. Egyesek azonban ezek után sem adták fel: előráncigálták azt az elméletet, miszerint a labdarúgót biztosan az Intertől való távozása után és az Eb kezdete előtt oltották be.

Az AFP június 16-ai anyaga azonban nekik is választ szolgáltat. Ebben a dán válogatott szóvivője arról beszél, hogy Eriksent a dán csapatnál sem oltották be. Ők ugyanis nem oltottak senkit: aki a csapatnál oltva van, azt a klubja oltotta be.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!