“Bár az újságíró megszegte a törvényt, az ügyet lezárjuk, őt pedig elengedjük, eleget téve a japán kérésnek tekintettel Mianmar és Japán szoros kapcsolataira és jövőbeni viszonyára” – idézi az MTI a Mianmart irányító katonai junta közleményét.

Kitazumi – elmarasztaló ítélet esetén – három év börtönt is kaphatott volna a mianmari junta által a hatalomátvétel után módosított büntető törvénykönyv szerint. Az AP hírügynökség anyaga szerint Kitazumit felmentése után repülőre ültették, és pénteken már haza is érkezett.

A 45 éves újságíró korábban az egyik legolvasottabb japán lapnak tudósított Mianmarból. Később szabadúszóként több japán sajtóorgánumnak dolgozott, és olyan tartalmakat osztott meg a közösségi médiában, amelyek érzékenyen érintették a mianmari katonai hatalmat.

Az újságírót április 18-án tartóztatták le, majd egy politikai foglyokat őrző börtönbe szállították. Kitazumit már februárban is őrizetbe vették egyszer, de akkor pár órával később elengedték.

A japán kormány tiltakozott az újságíró letartóztatása miatt. Szuga Josihide kormányfő pedig fogadkozott, hogy Tokió mindent megtesz a kiszabadítása érdekében.

A mianmari hadsereg február 1-jén, a választások utáni új parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat. Azóta rendszeresek a tüntetések az országban, amelyeket a junta könyörtelen elfojt. Jogvédők szerint több száz tiltakozót megöltek, és őrizetbe vettek több mint 3 ezer embert.

Az AP anyaga szerint utóbbiak közül több mint 80-an újságírók, akiknek a fele még most is börtönben van. Egy mianmari újságírót – hasonló vádak alapján, mint amivel Kitazumit is megvádolták – épp a minap ítéltek három éves börtönbüntetésre.

Illusztráció: Michal Czyz / Unsplash

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!