Adj választ mindegyik kérdésre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezután a kérdéssor tetejére görgetve megtalálod az eredményed, az egyes válaszok alatt pedig a magyarázatokat.

Örülök, ha tetszik a hoaxkvíz, de azt érdemes fejben tartani, hogy ez csupán egy szemléltető játék. Az Urbanlegends.hu viszont azon van, hogy betekintést nyújtson a hírek és az álhírek működési mechanizmusába is.

Ha fontos számodra ez a munka, támogasd te is az oldal működését a Patreonon vagy banki átutalással!

Results

#1. Az EU tényleg kimondta, hogy nem korlátozhatók az oltatlanok jogai?

NEM. A közösségi oldalakon terjedő, félrevezető cikk összekever egy emberi jogi szervezetet az Európai Unióval. Az Európa Tanács szóban forgó állásfoglalásnak ráadásul nincs is jogi kötelező ereje. Részletek.

#2. A Biden-házaspárt tényleg utólag szerkesztették bele ebbe a fotóba?

NEM. Furcsa fotó jelent meg május elején a The Carter Center közösségi oldalán, amelyen a hivatalban lévő amerikai elnök és felesége, Joe és Jill Biden, valamint Jimmy Carter egykori elnök és felesége, Rosalynn Carter látható. A fotó körüli értetlenkedést az okozta, hogy azon Bidenék szinte óriásnak tűnnek Carterék mellett. Pedig a fotó a Snopes szerint valós, legalábbis nincs okunk kételkedni a The Carter Center által közzétett felvétel hitelességében. Hogy mi okozhatja a furcsa hatást, arról ebben a cikkben esett szó.

#3. Tényleg összeomlott a Darwin-boltív nevű sziklaképződmény?

IGEN. Az ecuadori környezetvédelmi minisztérium közlése szerint a pusztulást természetes erózió okozta. Részletek.

#4. Tényleg ezt nyilatkozta Jacques Attali a népességcsökkentésről és az öregekről?

NEM. Egy hamis idézet szerint Jacques Attali arról írt 1981-ben, hogy a jövőben a népesség – kezdve a 65 éven felüliek – csökkentésének módját kell keresni. A Snopes és az AFP tényellenőrzői szerint a francia közgazdászhoz kapcsolt idézet kitaláció, újbóli felbukkánásának apropója pedig a világjárvány. Részletek.

#5. Egy mágnessel tényleg kimutatható, volt-e mikrochip az oltásunkban?

NEM. A közösségi oldalakon terjedő videókon magukat oltottnak mondó emberek mágnest helyeznek oltott karjukra, és az ott megtapad. A jelenséget annak a sokszorosan megcáfolt elméletnek az igazolására használják, miszerint a vakcinákban nyomkövető mikrochipet rejtettek el. Tényellenőrzők szerint nincs alapjuk a videóknak. Részletek.

#6. Trump tényleg egy az egyben reprodukálta az Ovális Irodát floridai otthonában?

NEM. Bár a volt amerikai elnök valóban magával vitt néhány személyes holmit washingtoni hivatalából, túlzás a régi iroda lemásolásáról beszélni. Részletek.

#7. Igaz-e, hogy a magyar biztosítók nem vállalnak kockázatot a beoltott emberek halála esetén?

NEM. A magyarországi biztosítók életbiztosítási termékeiben nincs a Covid-19 védőoltással kapcsolatos kizárás vagy mentesülés – áll a Magyar Biztosítók Szövetségének közleményében. Az AFP magyar tényellenőrzője szerint hasonló – alaptalan – állítások más országokban is elterjedtek oltásellenesek körében. Részletek.

#8. Egy oltott személy jelenléte tényleg megzavarhatja egy másik, nem oltott ember menstruációs ciklusát?

NEM. A hvg.hu cikke szerint az állítás a biológia alapvető szabályaival is szembemegy.

#9. A LEGO tényleg LMBTQ-tematikájú szettet adott ki Everyone Is Awesome néven?

IGEN. A május közepén meghirdetett szett a nemzetközi Pride-hónap alkalmából, június elején kerül a piacra. Részletek.

#10. Valódi hal teteme látható-e a fenti, kaliforniai partvidéken megörökített képen?

IGEN. A ritkán látható, horgászhalalakúak közé tartozó, mélytengeri halfaj egy példányát a kaliforniai Newport Beach partjainál sodorták partra a hullámok. Részletek.

Beküldöm

Ha belejöttél a nyomozásba és az ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi hoaxkvízekkel is!

Illusztráció: Kovács Andrea / Kurszan.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!
Címke