A MABISZ azt követően kereste meg tagjait, hogy az AFP Ténykérdés nevű tényellenőrző oldal egy Facebookon terjedő információ kapcsán megszólaltatta a szervezetet is. A kérdéses FB-poszt szerzője azt állította:

“… felhívtam a legnagyobb biztosítót, ( hanganyag megvan, tájékoztattam őket, hogy rögzítem a felvételt…..így szokták a menők nem? ) és elmondtam, hogy ” szeretném magam beoltatni”, de ezzel egyidejűleg egy magas életbiztosítást is szeretnék kötni. Szerintetek mi volt a válasz? NEM VÁLLALNAK KOCKÁZATOT A BEOLTOTT EMBER HALÁLA, EGÉSZSÉGKÁROSODÁSA ESETÉRE!!!”

A MABISZ ezzel kapcsolatos kérdéseire a megadott határidőre 13 MABISZ-tag válaszolt. A közlemény szerint egyetlen biztosító válaszában sem volt arra utaló megjegyzés, hogy a koronavírus elleni oltásokkal kapcsolatban “az adott életbiztosítási termék általános szerződési feltételei speciális, kizárásra vonatkozó rendelkezéseket tartalmaznának”. (A Mabisz honlapja 2021 májusában 22 tagot és egy pártoló tagot sorolt fel.)

Az AFP megkereste az Allianz Hungáriát is, mivel a fent is idézett Facebook-bejegyzés szerzője azt állította, hogy a legnagyobb biztosítót hívta fel. 2020-ban pedig az Allianz Hungária díjbevétele volt a legmagasabb. A cég ezt válaszolta: “Az Allianz az életbiztosítások kockázatelbírálása során nem veszi figyelembe azt, hogy az ügyfél részesült-e a koronavírus elleni védőoltásban. A biztosítási szolgáltatás során nem alkalmazunk kizárást a koronavírusra vagy a vírus elleni védőoltásra vonatkozóan.”

A magyar nyelvű tényellenőrző oldal szerint hasonló állítások francia és német nyelvterületen is felbukkantak. Az AFP francia tényellenőrzői megcáfoltak három, biztosításokkal és koronavírussal kapcsolatos állítást is. Az AFP német tényellenőrzői pedig azt cáfolták, hogy az oltottak nem köthetnek életbiztosítást.

Közleményében a MABISZ felhívja a figyelmet arra is, hogy 2020 decemberében – szintén a közösségi médiás álhírek nyomán – már kiadott egy közleményt, amely leszögezte: “a biztosítók jellemzően kifizetik a koronavírus fertőzésben elhunytak életbiztosítását”.

Illusztráció: Markus Spiske / Unsplash

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!