Az AFP magyar nyelvű tényellenőrző oldala szerint több ezren osztottak meg egy cikket az Európa Tanács egyik állásfoglalásáról. Ez többek között azt javasolja a tagállamoknak, hogy “biztosítsák, senkit nem ér hátrányos megkülönböztetés, amiért nincs beoltva a lehetséges egészségügyi kockázatok miatt, vagy azért, mert nem akarja hogy beoltsák”.

EU állásfoglalás oltás
Részlet a Facebookon terjedő cikkből

Az Európa Tanács nem az Európai Unió

Az AFP Ténykérdés cikke szerint egyes felhasználók azt gondolták, hogy az állásfoglalást az EU fogadta el, és a szóban forgó cikk címe is hibásan ezt írta. Valójában azonban az állásfoglalást a kontinens vezető emberi jogi szervezete, a 47 tagállamból álló Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése fogadta el, nem pedig az Európai Unió.

Mások azt feltételezték, hogy az állásfoglalás jogi kötelező erővel bír. Valójában azonban nincs jogi kötelező ereje, csak azt fejezi ki, hogy az Európa Tanács parlamenti közgyűlése hogyan lát egy bizonyos kérdést.

Update | 2021 októberében a fenti állásfoglalás az alábbi, egyszerűsített formában terjedt a magyar közösségi oldalakon:

Strasburg Bíróság Tájékoztatja AZ EURÓPA-UNIÓ POLGÁRAIT! AZ ALÁBBI TÖRVÉNYBEN FOGLALTAKBAN: 7.3.1. kötelezi a kormányokat, hogy tájékoztassák az állampolgárokat, hogy az oltás NEM kötelező!”

Illusztráció: Guillaume Périgois / Unsplash

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!