Az idézetnek ezzel a változatával találkoztam már korábban a Facebookon:

“Kit érdekel a tökéletesség? A hold sem tökéletes, tele van kráterekkel…. Mi a helyzet a tengerrel? Túl sós, és sötét a mélyben. Az égbolt? Mindig olyan végtelen, vagyis a legszebb dolgok nem tökéletesek, különlegesek. Minden nő, mint minden férfi, és minden ember kiválasztja, hogy ki a “különleges” az életében. Ne akarj “tökéletes” lenni, és ne a tökéletesre vágyj, hanem próbálj szabad lenni. Élj anélkül, hogy mások tetszését szeretnéd elnyerni.”

A Snopes legendavadásza 2021 májusában megpróbálta kideríteni, van-e valamiféle írott nyoma annak, hogy Bob Marley valaha is mondott volna ilyet. A szöveget azonban az oldal munkatársa csak közösségi oldalak posztjaiban találta meg. Korabeli cikkekben, dalszövegekben viszont még csak hasonlóra sem bukkant.

Idézetek hitelességét persze nem könnyű bizonyítani. Utólag ugyanis szinte lehetetlen teljes bizonyossággal megállapítani, hogy például egy 20. századi zenész közzétett-e nyilvánosan vagy akár csak szűkebb körben bizonyos gondolatokat. Az idézet ellenőrzője ilyen esetekben legfeljebb azt teheti (mint arról korábban már írtam), hogy

  • rámutat: XY különböző archívumokban elérhető könyveiben, cikkeiben, leveleiben, a vele készült interjúkban, stb. nem szerepel az adott mondat/gondolat,
  • rákérdez az XY munkásságában jártas szakértőnél, hogy találkozott-e hasonló gondolatokkal az érintett személy munkásságában, és elemezteti vele a szöveget esetleges árulkodó jelekre vadászva,
  • felkutatja az adott mondat/gondolat első írásos megjelenését, és rámutat, hogy az idők folyamán az adott idézetet ki(k)hez kapcsolták még, annak milyen formái voltak ismeretesek.

Ezek a megállapítások persze nem adnak ki mindig teljes bizonyosságú cáfolatot. Segítségükkel azonban kaphatunk egy képet arról, mennyire lehet hiteles a szóban forgó idézet.

A Snopes munkatársa – miután a fenti pontok nagy részén végigment, és meggyőző erejű bizonyítékot az idézet hitelességére egyelőre nem talált – az idézetet bizonyítatlanként jelölte meg.

Fotó: Jonathan Hoxmark / Unplash.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!