A sztori talán sokaknak megvolt már: a hét elején attól volt hangos a sajtó, hogy a német gyártó Volkswagenről Voltswagenre változtatja a nevét az Egyesült Államokban. A következő napon pedig attól, hogy az egész csak egy marketingfogás volt a cég elektromos fejlesztései népszerűsítésére – vagyis a Voltswagen csak valamiféle előrehozott “áprilisi tréfa“.

A Slate szerzője cikkében azt veszi végig, milyen lépésekben ment végbe a “szivárogtatás”. Emellett azon is elgondolkodik, hogyan engedhette meg magának ezt az akciót a néhány éve emissziós botrányba keveredett cég.

Többször is félrevezették a sajtót

Az egész azzal kezdődött, hogy a CNBC talált egy április végi keltezésű, félkész közleményt az autógyártó honlapján arról, hogy a Volkswagen májustól Voltswagen néven fog futni Amerikában. A cég a “kiszivárgás” után a közleményt leszedte, de a CNBC – a vállalat terveire rálátó forrásokra hivatkozva – arról számolt be, hogy a VW hamarosan megerősíti a közleményt.

Már ez is durva lett volna, de az amerikai VW erre is ráhúzott jó néhányat. Például amikor a Verge érdeklődésére a Volkswagen helyi képviselete megerősítette az információt, vagy amikor az újradátumozott sajtóközleményt visszatette az oldalára. Emellett a cég amerikai közösségi oldalait átmenetileg átnevezte, és rövid videókat tett közzé a rebrandingről. Az állítólagos névváltásról mások mellett az AP hírügynökség is beszámolt, hírüket pedig még a legendavadász Snopes is átvette hír szekciójában.

Volkswagen Voltswagen Facebook
A Slate mentése szerint így nézett ki a cég amerikai FB-oldala kedden

Mindeközben, még ugyanezen a napon a Volkswagen európai központjának képviselője a Wall Street Journalnak elismerte: nincs tervben a névváltoztatás, az egész csak előrehozott április tréfa. Célja pedig a cég egy nemrég piacra dobott eletromos SUV-jának népszerűsítése. A marketingakciós verziót később a Reuters és a Bloomberg hírei is megerősítették.

Nem mindenki volt oda az áprilisi tréfától

Ezek után nem csoda, hogy a Verge fent említett cikke jelenleg Az amerikai Volkswagen hazudott arról, hogy Voltswagenre nevezi át a márkát cím alatt olvasható az oldalon. (Az anyag korábban A Volkswagen tényleg átnevezi magát Voltswagenre az Egyesült Államokban címen jelent meg.) És hát a szájt rövid leadje sem túl hízelgő az autógyártóra nézve: A cégtől, amelynek a dízelbotrányt köszönhetjük…

Az sem meglepő, hogy a megvezetett és hitelességükben sértett újságírók lapjaikban, közösségi oldalaikon panaszolják el: a Volkswagen szándékosan hazudott nekik.

Nathan Bomey on Twitter: “Dear Volkswagen: You lied to me. You lied to AP, CNBC, Reuters and various trade pubs. This was not a joke. It was deception. In case you hadn’t noticed, we have a misinformation problem in this country. Now you’re part of it. Why should anyone trust you again? https://t.co/1rcKT7p0u5 / Twitter”

Dear Volkswagen: You lied to me. You lied to AP, CNBC, Reuters and various trade pubs. This was not a joke. It was deception. In case you hadn’t noticed, we have a misinformation problem in this country. Now you’re part of it. Why should anyone trust you again? https://t.co/1rcKT7p0u5

A bejelentés egyébként rövid időre a VW részvényeit is megdobta, ami a médiabeszámolók szerint akár tőzsdefelügyeleti vizsgálathoz is vezethet hamis információ tudatos közlése miatt.

A Slate cikke szerint az csak idővel derül ki, hogy az alábbi kettő közül melyik hatás lesz erősebb:

A.) Az egész végül jól sül el, és az “áprilisi tréfával” egy csomó olyan emberhez is eljut az elektromos SUV híre, akiket hagyományos marketingeszközökkel egyébként nem tudtak volna elérni.
B.) Az egész csak mélyíti a bizalmatlanságot a cég és termékei irányába, különösen a most jól átvágott, ám a forgalom szempontjából fontos média képviselőinek körében.

Update | Április 29-én a Telex arról adott hírt, hogy az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdebizottsága (SEC) nyomozást indított az ügyben. A lap szerint egyelőre nem egyértelmű, hogy a cég törvényt szegett volna, de a SEC korábban is indított már hasonló esetben nyomozást – például Elon Musk tweetjei ügyében.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!