A Facebook-poszt szerint egy ókori egyiptomi kép leleplezi “a brutális, fájdalmas, agressziv kamu PCR-teszt” valós célját. Az elmélet szerint a PCR-teszt ugyanaz az ősi egyiptomi módszer, amely az agyhámi gát orron keresztüli megsértésével az emberekben a pánikközpontot és a félelemközpontot aktiválta. A teória szerint ha jól csinálták ezt az ókori “PCR tesztet”, akkor a kezelt páciens állandó rettegésbe került, így engedelmes, befolyásolható, tökéletes rabszolga lett. Ezt hasonlítja össze a poszt szerzője napjaink koronavírus-járványával és tesztelési módszereivel, megemlítve: ha a PCR-teszttel sikerül megsérteni az agyháti hámot, “akkor a megfélemlített tömeg engedelmesen retteg, hordja a maszkot, és nem mer visszaugatni“.

Kamu Facebook poszt a PCR-tesztről

A bejegyzés ezekkel a forrásellenőrzésre buzdító mondatokkal zárul:

“A Thébai nagytemplom falán egész sorozat van erről, pontos leírással, hogyan kell a rabszolgákat félelemmel engedelmességre nyomorítani. És akkor most gondolkodjatok. Ja és nyugodtan rá lehet mindezekre keresni, le lehet ellenőrízni!”

A kép valójában egy szemvizsgálatot ábrázol

A Correctiv nevű német szájt és az AFP lengyel tényellenőrző oldala már 2020 decemberében ellenőrizte az állítást. Eszerint a szóban forgó kép valós, de azon valójában egy szemvizsgálat látható.

Az eredeti kép egyébként elérhető jobb minőségben a Getty Images képadatbázisában, vagy épp ezen az egyiptomi turizmussal foglalkozó oldalon. Ezeken jól látható, hogy a vizsgálat a szemre irányul. A kép illusztrációként megjelenik egy ókori egyiptomi szembetegségeket és gyógyításukat bemutató tudományos cikkben is.

ókori egyiptomi pcr teszt kamu
Forrás: egypttoursportal.com

A PCR-teszt biztonságos

A Koronavírus Kisokos cikke szerint a PCR-teszt annak kimutatására alkalmas, hogy van-e a vizsgált mintában koronavírus RNS. Mivel a koronavírus a légutakat szereti fertőzni, a kimutatásához innen érdemes mintát venni: az orrból és a torokból, viszonylag mélyre nyúlva a mintavevő pálcikával – olvasható az oldalon.

A teszt az orvostudomány jelenlegi álláspontja szerint biztonságos. Az agynak sok védelmi rétege van, a teszt használata során neurológiai problémákat nem figyeltek meg – olvasható a BBC koronavírusteszteléssel foglalkozó tényellenőrző anyagában.

Kivételes balesetek persze előfordulhatnak: ez a sajtót is megjárt ohiói eset például egy ritka betegség következménye volt.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!