Adj választ mindegyik kérdésre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezután a kérdéssor tetejére görgetve megtalálod az eredményed, az egyes válaszok alatt pedig a magyarázatokat.

Örülök, ha tetszik a hoaxkvíz, de azt érdemes fejben tartani, hogy ez csupán egy szemléltető játék. Az Urbanlegends.hu viszont azon van, hogy betekintést nyújtson a hírek és az álhírek működési mechanizmusába is.

Ha fontos számodra ez a munka, támogasd te is az oldal működését a Patreonon vagy banki átutalással!

Results

#1. A Burdzs Kalifát tényleg a magyar zászló színeivel világították meg március 15-e alkalmából?

IGEN. A március 15-e alkalmából kivilágított épületről a Burdzs Kalifa twitteres profilja is megemlékezett, bőséget és békét kívánva a magyaroknak. (Fotó: El-Bahadli Yasser/Telex-olvasó)

#2. Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) volt igazgatója, Robert Redfield tényleg arról beszélt márciusban, hogy a koronavírus szerinte egy kínai laborból szökött meg?

IGEN. Állítását Robert Redfield véleményként értékeli, bizonyítékai nincsenek rá. A szakember szándékosságot nem feltételez, a koronavírus szökését emberi hibával magyarázza. Eközben az Egészségügyi Világszervezet, a WHO képviselői szerint továbbra is felettébb valószínűtlen, hogy a koronavírus laborból származna. Részletek.

#3. Valódi-e a fenti tweet, amelyet a Burger King brit twitteres oldalára posztoltak nőnapon, és amelyben az olvasható, hogy a nők helye a konyhában van?

IGEN. A bejegyzés valós, de azt eredetileg egy háromrészes tweetfolyam első, figyelemfelkeltő részének szánták az oldal kezelői. A gyorsétterem a tweetsorozatban arra próbálta felhívni a figyelmet, hogy a chefeknek még ma is csupán 20%-a nő. Nem mindenkinek esett le azonban, hogy az első tweetnek folytatása is van, sőt még azok közül se mindenki gondolta viccesnek, akik vették a lapot. Részletek.

#4. A Volkswagen tényleg Voltswagenre változtatja a nevét az Egyesült Államokban?

NEM. Az egész csak egy marketingfogás volt a cég elektromos fejlesztéseinek népszerűsítésére – a VW szerint egyfajta előrehozott “áprilisi tréfa”. További részletek itt.

#5. Tényleg egy belógó mikrofon árulta el, hogy Joe Biden egy nyilvános szereplését valójában stúdióban vették fel?

NEM. Egy netes konteó szerint az amerikai elnök nyilatkozatát monokróm háttér előtt vették fel. Pedig csupán egy szimpla optikai illúzióról van szó. Részletek.

#6. Az Ever Given nevű hajó tényleg péniszre emlékeztető utat rajzolt a térképen szuezi beakadása előtt?

IGEN. A Snopes szerint valós az a térképrészlet, amely az Ever Given beszorulása előtti útvonalát ábrázolja. Arra azonban nincs bizonyíték, hogy ezt direkt, viccből csinálta volna a hajó.

#7. A Nike tényleg egy emberi vért is tartalmazó, sátáni tematikájú cipőt dobott piacra?

NEM. 2021 márciusában a rapper Lil Nas X új klippel jelentkezett, amelynek végén egy öltánc után kitekeri a sátán nyakát. A klip premierje után az MSCHF nevű dizájncég egy sátán tematikájú Nike cipőmodell piacra dobását jelentette be. Az üggyel kapcsolatban a Snopes megkereste a cipőgyártót, amely szerint nem ők tervezték és nem is ők gyártották a cipőt. Miután a cipő által kiváltott botrány napokkal később sem nyugodott le, a Nike bejelentette: beperli a cipők átdizájnolásáért és forgalmazásáért felelős céget. Részletek.

#8. Egy izraeli videón felszólításra betolnak egy beteget, majd a szereplők nevetve pózolnak a kamerába. A felvétel tényleg azt bizonyítja, hogy a koronavírus-járvány megrendezett?

NEM. A 2021 márciusában felbukkant, “leleplező” videón valójában egy izraeli kórház promóciós filmjének előkészületei láthatók. Részletek.

#9. Tényleg előre meghatározott eredményű koronavírustesztekkel ügyeskednek a kórházakban?

NEM. A Facebookon terjedő történethez esetenként egy képet is csatolnak, amelyen ezek az állítólag beépített eredményt adó tesztek láthatók. Tényellenőrzők szerint a kép terjesztése a hiányzó kontextus miatt félrevezető lehet. A fotón látható kontrollmintákat ugyanis nem hamis diagnózisok felállítására, vagy épp a betegszám felpumpálására használják, hanem az esetleges tesztelési hibák felderítésére. Részletek.

#10. A maszkoktól tényleg férges tüdőgyulladást kaphatunk?

NEM. A figyelmeztetés Schobert Norbi fitneszgurutól ered, igaz, később maga is visszavonta azt. Norbi információit azokból a március végi, megtévesztő videókból szerezte, amelyek készítői apró férgeket véltek felfedezni orvosi maszkokban. Részletek itt.

Beküldöm

Ha belejöttél a nyomozásba és az ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi hoaxkvízekkel is!

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!
Címke