Nem engedi az internet a maszkokkal való kísérleteket. A korábbi, parazitás-férges videók után most egy olyan felvétel terjed, amelyben valaki lárvákat bont ki egy vadonatúj FFP2-es maszkból. A német nyelvű videó készítője azt állítja, hogy kísérlete előtt másfél órára 40-50 fokos sütőbe tette a maszkot.

FFP2 maszk lárva videó
Részlet a videóból

Tényellenőrzők megismételték a kísérletet

A felvétellel két tényellenőrző oldal – az osztrák Mimikama és a horvát Faktograf – is részletesen foglalkozott. Utóbbi egy videót is készített a kísérlet megismétléséről, amelyben az eredetinél sokkal átláthatóbban mutatják be az egyes folyamatokat. Például a készítő a kamera előtt bontja ki a vadonatúj maszkot, (felgyorsítva) látható az előmelegítés másfél órája is, majd a maszk felszabdalása. Lárvák nem kerülnek elő a maszkból.

RAZOTKRIVENO: Iz FFP2 maske neće izaći larve ako je lagano pečete 90 minuta

Društvenim mrežama i YouTubeom širi se niz videa i fotografija kojima se tvrdi da se u maskama, PCR testovima, ali i raznim higijenskim potrepštinama, nalaze…

Lehet, hogy pont egy olyan maszkot sikerült tesztelniük, amelyben épp nem volt féreg? – teszik fel a kérdést a Faktograf munkatársai. Lehet, de – hívják fel ugyanakkor a figyelmet – az eredeti videó készítője meg azt állítja, hogy az ő kísérlete annak bizonyítéka, hogy minden FFP2-maszk fertőzött. Ennek pedig semmi értelme, csupán a félelemkeltést szolgálja – írják az oldalon.

Amúgy sem életszerű

A Mimikama cikke szerint az eredeti felvételen minden bizonnyal légylárvák láthatók. Márpedig ha vadonatúj maszkról van szó, merthogy ezt állítja a felvétel készítője, azoknak a gyárban kellett bekerülniük. Ami viszont nem olyan egyszerű, ugyanis az FFP2-maszkokat gyártó üzemekben annál sterilebb környezetben készülnek a maszkok, hogy ilyesmi tömegesen előfordulhasson.

Ugyancsak a Mimikama anyaga szerint nem túl valószerű az sem, hogy a legyek – ha bejutnának valahogy egy FFP2-gyárba – a maszkokba akarnának petézni, mivel az ott kikelő lárvák nem tudnának mivel táplálkozni. És nincs értelme a videóban emlegetett 40-50 fokon való melegítésnek sem, mert ezen a hőmérsékleten a lárvák jó eséllyel elpusztulnának.

És hát arról nem is beszélve, hogy mi van azzal a többmillió FFP2-maszkkal, amit a járvány kezdete óta világszerte használnak az emberek? A lárvák egy idő után a sütőben való előmelegítés nélkül is kikelnének, mégsem látunk tömegesen lárvás FFP2-ről készült felvételeket – mutat rá a Mimikama.

Az osztrák tényellenőrző oldal szerint a legészszerűbb magyarázat a videóban látható dologra, hogy készítője lárvákat tett a maszkba, majd eljátszotta, hogy azok a maszk belsejéből kerülnek elő. A videó felvételének körülményei ezt lehetővé teszik.

Nyitókép: Faktograf

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!