Adj választ mindegyik kérdésre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezután a kérdéssor tetejére görgetve megtalálod az eredményed, az egyes válaszok alatt pedig a magyarázatokat.

Örülök, ha tetszik a hoaxkvíz, de azt érdemes fejben tartani, hogy ez csupán egy szemléltető játék. Az Urbanlegends.hu viszont azon van, hogy betekintést nyújtson a hírek és az álhírek működési mechanizmusába is.

Ha fontos számodra ez a munka, támogasd te is az oldal működését a Patreonon vagy banki átutalással!

Results

#1. A képen tényleg Áder János látható, ahogy esernyő alól öntöz egy fát?

NEM. Bár az ezzel kapcsolatos cikkben sem nevezik nevén a magyar államfőt, a körítésnek köszönhetően sokan Áder Jánost látják meg a baloldali locsoló alakban. A 2016 májusában készült fotón valójában Gurbanguly Berdimuhamedow türkmén elnök és Alekszandr Lukasenko belarusz államfő látható. A képnek korábban egy Justin Trudeau-s, manipulált változata is terjedt néhány éve a neten.

#2. Egy floridai magániskola tényleg arról írt a szülőknek, hogy nem alkalmaz oltott tanárokat, mert az oltott emberek negatív hatással lehetnek a nemoltottakra?

IGEN. A 2019-ben alapított Centner Academy tulajdonosainak leveléről és a benne megfogalmazott tévhitekről itt olvashattok részletesebben.

#3. A PCR-teszt valódi célja tényleg félelmet kelteni az emberekben az agy ingerlésén keresztül?

NEM. Áprilisban gőzerővel terjedt a Facebookon egy állítás, miszerint a PCR-teszt valódi célja a félelemkeltés az agy ingerlésén keresztül – amire egy ókori egyiptomi rajz is rámutat. Tényellenőrzők szerint a kép értelmezése teljes félreértés: azon valójában egy szemvizsgálat látható.

#4. A fotón tényleg az látható, ahogy Fülöp herceg magát palotaőrnek álcázva megvicceli Erzsébet királynőt?

NEM. A fotó a Snopes szerint valódi, de egyrészt nem viccről van szó, másrészt II. Erzsébet sem Fülöp hercegen nevet. Részletek.

#5. A Pfizer egykori alelnöke, Michael Yeadon tényleg arra figyelmeztetett, hogy az oltások meddőséget okozhatnak?

IGEN. Yeadon valóban mondott ilyet, teóriájának azonban – amit egy német orvos-politikussal közös levélben adott közzé – szakértők szerint nincs alapja. De még ha lenne is, a Yeadenék által javasolt megoldás, az oltásokkal kapcsolatos klinikai kísérletek leállítása akkor sem segítene. Részletek.

#6. Az amerikai védelmi minisztérium tényleg elismerte, hogy valódi a fenti, azonosítatlan repülő objektumról készült felvétel?

IGEN. A korábban kiszivárgott, 2019-es felvételen egy háromszög alakú, azonosítatlan repülő tárgy látható. A Pentagon szóvivője szerint a felvételeket jelenleg is vizsgálja a nemrégiben alapított Azonosítatlan Légi Jelenségek Munkacsoport.

#7. Egy olasz kórházi alkalmazottat tényleg azzal vádolnak, hogy munka nélkül vette fel fizetését 15 éven keresztül?

IGEN. A 67 éves férfi 2005-ben került Catanzaro egyik kórházába, és már a kezdetektől fogva nem volt hajlandó dolgozni. Összesen közel 200 millió forintnyi pénzt tett zsebre azóta munka nélkül. A férfit most hivatali visszaéléssel, hamisítással és zsarolással vádolják. További részletek.

#8. Greta Thunberg tényleg arra szólította fel a kínaiakat, hogy ne használjanak fa evőpálcikákat a fák megmentése érdekében?

NEM. A bejegyzést az AFP Ténykérdés oldala szerint több ezer Facebook-felhasználó osztotta meg április második felében. Valójában egy régebbi történetről van szó, ami teljes mértékben kitaláció. Részletek.

#9. Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója tényleg visszautasítja a saját cége által készített Covid-oltást?

NEM. Oltásellenesek Bourla azon tavaly decemberi nyilatkozatát forgatták ki, amelyben a Pfizer-vezér arról beszélt: szeretné mielőbb megkapni az oltást, de el akarja kerülni a kiváltságosság vádját, amiért beelőzne nála idősebbeket és betegebbeket. Albert Bourla olyannyira nem utasítja vissza az oltást, hogy azóta mindkét Pfizer-oltását meg is kapta. Részletek.

#10. Nancy Pelosi amerikai házelnök tényleg azt mondta Derek Chauvin minneapolisi rendőr tárgyalása után, hogy köszöni az előállítása során meggyilkolt George Floydnak, amiért feláldozta az életét az igazságért?

IGEN. Nancy Pelosi kissé morbidan hangzó beszédét ebben a Snopes-cikkben hallgathatjátok meg.

Beküldöm

Ha belejöttél a nyomozásba és az ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi hoaxkvízekkel is!

Illusztráció: Kovács Andrea / Kurszan.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!
Címke