A 2020-as amerikai választás után Donald Trump csapata gyakran hangoztatta azt a megalapozatlan konteót, miszerint Joe Biden demokrata jelölt csalással nyert. Trump egyik lelkes támogatója, Sidney Powell ügyvéd például egyenesen azt állította: a szavazatszámlálás elcsalásában – egy nemzetközi kommunista összeesküvés részeként – a Dominion nevű cég is részt vett.

A Dominion az amerikai választásban használt szavazógépek egyik legnagyobb gyártója. Különböző típusú gépeit országszerte több mint kéttucat államban használták a 2020-as elnökválasztás során.

A cég egy ideig cáfolt és cáfolt, aztán januárban sorra beperelte az érintetteket. Kereseteiben a vállalat arra hivatkozott, hogy a trumpi konteók következtében munkatársait halálos fenyegetések sora érte. Ráadásul – az alaptalan vádak következtében megingott bizalom miatt – ügyfeleket is veszítettek.

Konkrét vád vagy véleménynyilvánítás?

Bíróság előtti védekezésében Powell a minap azzal próbálta bagatellizálni szerepét a Dominiont ért károkban, hogy állításai politikai véleménynyilvánításnak minősülnek, amelyeket a szólásszabadság joga véd – írja a Telex.

Az ügyvéd álláspontja szerint „épeszű ember nem vehette komolyan” vádjait. Azok ugyanis valójában politikai állásfoglalások, amelyekről az emberek tudják, hogy nem kell szó szerint értelmezni őket. Emiatt pedig szavainak nem is lehettek olyan következményei, amikért a Dominion megpróbálja őt felelőssé tenni – idézi Powell okfejtését a Telex.

Mint azt a lap megemlíti, az „épeszű ember nem gondolhatta komolyan” védekezés az amerikai jogban nem ismeretlen trükk. 2010-ben például a Coca-Cola is bevetette, miután egy civil szervezet a fogyasztók megtévesztésével vádolva beperelte.

De hasonlóképp védekezett a bíróság előtt 2017-ben Alex Jones amerikai konteópápa is, felforgató, konteóktól hemzsegő műsorait egyfajta performanszként jellemezve.

Fotó: Element5 Digital / Unsplash.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!