“Elég nagy társadalmi frusztrációra utalnak az adatok, és kiszámíthatatlan, hogy az újabb zárások mit fognak okozni ezekben az attitűdökben. Csak remélni lehet, hogy a többségnek nem fogy el a türelme” – ezekkel a szavakkal jellemzi a járványmatematikai modellező csapat koronaszkeptikus nézetekkel kapcsolatos felmérését Koltai Júlia a Telexnek. A kutatás ugyan növekvő oltási kedvről számol be, de egyben rámutat, hogy a magyar társadalom ötödét érintheti az “alternatív” covidos világmagyarázat.

Felpörgött a vírussal kapcsolatos online diskurzus is, a közösségi médiás viták pedig egyre kiélezettebbek. “Az első hullámban inkább a »tartsuk egymásban a lelket«️ hozzáállás volt jellemző, akkor a közös erőfeszítés hangsúlyozása miatt lehetett sok interakció. Most […] szinte nincs olyan mondat, amire ne érkezne pillanatokon belül 87 kritika, és a harmadik mondatban már a témától független az anyázás” – ezt már Bauer Zsófia, az Ynsight Research kutatási igazgatója mondja a Telexnek. Az online tér koronavírussal kapcsolatos megszólalásait tartalomelemző programmal vizsgáló kutató szerint – bár a vírustagadás össztársadalmilag némileg csökken – a panaszkultúrának eleve nagy teret engedő online világban nagy az elutasítottsága az oltásnak.

Kutatásában Bauer megkülönbözteti az aktív és passzív oltáselleneseket. Előbbiek félnek például attól, hogy a vakcina módosítaná a DNS-üket, utóbbiak pedig azok, akik elvileg nem zárkóznának el a védőoltástól, de a vakcináció módja (kritikák a keleti vagy egyes nyugati típusokkal szemben, félelmek a túl gyors engedélyezéstől, stb.) miatt mégis elutasítóak – írja a Telex.

Bauer arra is rámutat, hogy az egyes konteók hívői magukat nem tartják vírustagadóknak, “van egy erős öndefiníciójuk arról, hogy ők semmit nem tagadnak, csak racionálisan látják a dolgokat, és kritikusan gondolkodnak, »nem úgy, mint a birka nép és a főáramú média«️”. Az egységes keret az állami vezetőkkel és az elittel szembeni bizalmatlanság. Emberek tömegei kérdőjeleznek meg vírusstatisztikákat, a WHO-t, a kormányt, lényegében mindenkit – értelmezi a jelenséget a Telexnek Bauer Zsófia.

A kutató mégsem tanácsolja, hogy egységesen lenézzük ezeket az embereket. “Túl nagy tömeg ez ahhoz, hogy azt mondjuk rá, mind őrült. Azt hiszem, inkább edukálni érdemes, és megtalálni, miért szimpatikus ez ennyi embernek, nem pedig lenézni őket” – véli.

Szerinte a következő időkben az oltáskonteók csak erősödni fognak: ha lesznek oltási igazolványhoz kötött pluszjogok, sokan fogják sérelmezni hátrányos helyzetbe kerülésüket.

Illusztráció: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!