2021 márciusában Lil Nas X új klippel jelentkezett, amelyben (spoiler!) egy öltánc után kitekeri a sátán nyakát, majd ellopja a szarvait, és a saját fejére teszi. A klip premierje után a virális tartalmak gyártásában utazó MSCHF nevű dizájncég bejelentette egy sátáni Nike modell piacra dobását, amely állítólag egy cseppnyi emberi vért is tartalmaz a talpában. A hamarosan 666 példányban piacra kerülő, több mint ezer dolláros cipő bemutatása után többen a Nike bojkottjára szólítottak fel a közösségi oldalakon.

Az üggyel kapcsolatban a Snopes megkereste a cipőgyártót, amely szerint nem ők tervezték és nem is ők gyártották a cipőt. A szóban forgó Nike Air Max 97-eket a zajos cipőátalakításairól is híres MSCHF állítólag bolti forgalomban vette, majd saját dizájnerei átalakították. Ahogyan azt tették például 2019 őszén is, amikor Jesus Shoes nevű, szentelt vizes Air Maxeket adtak ki.

A Nike-t egyébként a minap egy másik, valószínűleg komolyabb hatású bojkottfenyegetés is érte, miután a ruhaipari multi aggasztónak nevezte az ujgur kényszermunkáról szóló jelentésben feltárt információkat. Mint arról a Telex is beszámol: a cég tavalyi közleményét azután kapta fel a kínai állami propaganda, hogy több nyugati ország szankciókat léptetett életbe az ujgurok emberi jogainak megsértése miatt. Helyi véleményformálók a márka bojkottálására szólították fel a kínaiakat, és több kínai híresség is megszakította kapcsolatát a céggel. Az államilag szervezett bojkottmozgalom a BBC szerint azóta számos nagy nyugati ruhamárkára is kiterjedt.

Update | Miután a Lil Nas X klipje és cipője által kiváltott botrány napokkal később sem nyugodott le, a Nike bejelentette: beperli a cipők átdizájnolásáért és forgalmazásáért felelős céget. A CNN szerint a cipőgyártó azt kéri: a bíróság érje el, hogy az MSCHF leállítsa a megrendelések teljesítését. Lil Nas X neve nem szerepel a keresetben.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!