A magát “független oltási tanácsadóként” bemutató Geert Vanden Bossche elmélete szerint a jelenlegi oltási kampányok még a vírusnál is veszélyesebbek lehetnek. Az ún. “adaptív immunmenekülés” miatt ugyanis olyan variánsok fejlődnek ki, amelyek ellenállóbbak a vakcinákkal szemben, és így veszélyesebbek is – mutatja be Bossche teóriáját az AFP Ténykérdés nevű tényellenőrző oldala.

Az oltások leállítása egyáltalán nem segítene. Sőt.

Szakértők szerint ha a vakcináknak ellenálló variánsok kifejlődésének van is elméleti esélye, akkor azt éppenhogy a kiterjedt és gyors oltási kampányokkal lehet elkerülni. Vagyis ez a veszély nem igazolja az oltási kampányok leállítását – mutatnak rá szakértők az AFP-nek.

Az oltási kampányok teljes leállítása nem akadályozná meg az új variánsok feltűnését, amelyeknek a többsége amúgy is az oltási kampányok előtt jelent meg. A valóságban pont az ellenkezője igaz. Ha hagynánk a vírust szabadon terjedni, az megkönnyítené a mutálódását, egyúttal a fertőzőbb és veszélyesebb variánsok kialakulását is – olvasható az AFP oldalán.

Éppen ezért a kutatók – Geert Vanden Bossche tanácsaival ellentétben – inkább az oltási kampányok felgyorsítására biztatnak.

Bossche saját módszerét tukmálná a világra

A Snopes cikkéből Geert Vanden Bossche feltételezhető motivációiról is többet megtudhatunk. Bossche ugyanis a helyzetre a megoldást saját fejlesztésű, “univerzális vakcinájában” látja, amely állítólag a test veleszületett immunrendszerét használja.

A Snopes megjegyzi, hogy a terméket – egyelőre sikertelenül – előállítani kívánó cég azon a címen van regisztrálva, ahol Bossche állatorvosi rendelését tartja.

A legendavadász oldal által megkérdezett szakértők szerint Bossche megoldása tudományosan nem megalapozott. Így a belga csupán egy fantáziaszámba menő ígéretet tud felmutatni az oltások általa követelt leállítása ellenében.

Fotó: Markus Spiske / Unsplash

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!