Adj választ mindegyik kérdésre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezután a kérdéssor tetejére görgetve megtalálod az eredményed, az egyes válaszok alatt pedig a magyarázatokat.

Örülök, ha tetszik a hoaxkvíz, de azt érdemes fejben tartani, hogy ez csupán egy szemléltető játék. Az Urbanlegends.hu viszont azon van, hogy betekintést nyújtson a hírek és az álhírek működési mechanizmusába is.

Ha fontos számodra ez a munka, támogasd te is az oldal működését a Patreonon vagy banki átutalással!

Results

#1. A fenti videorészlet tényleg egy izraeli férfi oltás utáni haláltusáját ábrázolja?

NEM. Az izraeli Rishon LeZion városának egyik oltópontján készült felvétel valós, de az azon látható férfi nem halt meg. A videón szereplő fiatal az oltása után tényleg elájult, ezért azonnal átvitték az ügyeletre. Ellátása után nem sokkal azonban hazaengedték. Felesége szerint oltástól való félelmében ájulhatott el. Részletek.

#2. San Franciscóban tényleg új telekre helyeztek át egy viktoriánus villát?

IGEN. A 139 éves épületet így akarták megmenteni a lerombolástól. A villát nyerges vontatók segítségével vitték arrébb a több száz méterre lévő új helyére. Részletek és videó a szállításról.

#3. Peppa malac tényleg meghalt a rajzfilmsorozat utolsó részében?

NEM. Az állítás annak nyomán terjedt el újra, hogy a Google keresőmezőjébe a “how did” kifejezést beírva az első helyen a “how did peppa pig die” kérdést ajánlja fel a kereső. Alapja pedig egy 2014-es creepypasta történet, amelynek szerzője alternatív befejezést gyártott a népszerű gyereksorozatnak. A 2004 óta több mint 300 részt megélt Peppa malac természetesen nem halt meg, sőt készítői további epizódokkal készülnek 2021-re.

#4. Amerikában tényleg "Try To Be Less White” (Próbálj kevésbé fehér lenni) feliratú kólásdobozok jelentek meg az üzletekben?

NEM. A képet a Snopes szerint egy 2014-es stockfotóból photoshopolták. A digitális manipuláció annak a sajtóban megjelent hírnek az utórezgése, mely szerint a Coca-Cola egy online szemináriumán “Próbálj kevésbé fehér lenni” feliratú prezentációt mutattak be a résztvevőknek. A szemináriummal kapcsolatos állításnak a Snopes is utánajárt, ezzel kapcsolatos cikküket itt olvashatjátok.

#5. A fenti videorészleten tényleg a United Airlines Honoluluba tartó gépének kigyulladt hajtóműve látható?

IGEN. A United Airlines Denverből Honoluluba tartó Boeing 777-esének hajtóműve felszállás után nem sokkal gyulladt ki, majd több nagyobb darabja egy Broomfield nevű városra hullott. A pilóták a hajtóműproblémát észlelve gyorsan visszafordultak, sikeresen leszálltak a denveri reptéren. Részletek.

#6. A WHO tényleg elismerte, hogy a PCR-tesztek rosszak, és segítségükkel csak felfújják a járványt?

NEM. A közléssel ellentétben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem ismerte be, hogy a PCR-tesztek rosszak lennének. A főként vírustagadók által keringetett iromány alapja ugyan egy létező WHO-dokumentum, de az csak a tesztek szakszerű elvégzésére hívja fel figyelmet. A kérdéses dokumentumból épeszű módon nem lehet levezetni, hogy a WHO “beismerte” volna, hogy a PCR-tesztek nem működnek megfelelően. Részletek.

#7. A fenti fotó tényleg a februári texasi hidegben készült?

NEM. Február közepén több millió háztartás maradt az Egyesült Államokban áram nélkül a rendkívül hideg időjárás és az erős havazás miatt. Különösen komolyra fordult a helyzet a hideghez nem szokott Texasban. A krízis alatt a neten több alaptalan szóbeszéd, hamis kép is terjedni kezdett. A fenti fotó ezek egyike: a kép ugyanis a Snopes szerint már évek óta megtalálható a neten – így biztosan nem a mostani texasi extrém hidegben készült.

#8. Tényleg kék kutyákat találtak Oroszországban?

IGEN. Az állatokra egy orosz városban, Dzserzsinszk környékén bukkantak kirándulók. A kutyák valószínűleg egy már nem működő vegyi üzemben színeződhettek be, de a Snopes szerint a félresikerült “tréfa” szcenáriót sem lehet teljesen kizárni. Állatorvosok szerint az ebek egészségesek. Részletek itt és itt.

#9. Colorado City polgármestere tényleg arról írt az extrém texasi hideg kapcsán a Facebookon, hogy a hideget csak az erősek élik túl, a gyengék pedig elpusztulnak?

IGEN. Azóta törölt posztjában Tim Boyd többek között arról írt, hogy „a város és az ország… vagy bármilyen szolgáltatás nem tartozik nektek semmivel”, vagy hogy „csak az erősek élik túl és a gyengék elpusztulnak.” Egy későbbi posztban a polgármester már lemondásáról írt, és elnézést kért. Részletek.

#10. Valódi-e az a kép, amelyen a Föld, a Vénusz és a Jupiter látható a Mars felszínéről?

NEM. A közel egy évtizede a neten keringő és ezalatt többször is megcáfolt kép a Perseverance marsjáróról szóló hírek farvizén kezdett el újra terjedni 2021 februárjában. Phil Plait amerikai csillagász ebben a 2019-es cikkében foglalta össze, milyen jelek utalnak arra, hogy számítógép generálta felvételről – egészen pontosan egy planetáriumi szoftver képéről – van szó.

Beküldöm

Ha belejöttél a nyomozásba és az ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi hoaxkvízekkel is!

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!
Címke