Az Atlantic cikkében megszólaltatott szakértők szerint a koronavírus elleni oltásokkal szembeni hezitálás oka nem egyetlen dolog. A jelenség mögött egyaránt állhatnak egyéni motivációk, bizonytalanság, észszerű félelmek és a kevésbé észszerű összeesküvés-elméletek – idézi a lap cikkét a Házipatika.

Az amerikai lap által megkérdezett konteokutató, Kolina Koltai szerint egyesek az oltóanyagok relatíve gyors fejlesztése és tesztelése miatt tartanak az oltásoktól, mások az esetleges hosszú távú mellékhatásoktól félnek. És vannak, akiket az oltások utáni halálozásokról szóló, kontextus nélkül közölt, vagy épp szándékosan rémisztőre hangolt hírek ijesztenek meg. Az így keletkezett félelmek reálisak, és az ezek miatt aggódó embereket nem szabad idiótának bélyegezni – figyelmeztet Koltai.

A lap idézi Aaron Richterman fertőzőbetegség-specialistát is, aki saját praxisából mutat be néhány jellemző, vakcinaszkeptikus hozzáállást. Egyesek attól tartanak, hogy az oltóanyag megbetegíti őket, mások nem szeretnének mesterségesen “vegyszereket” juttatni a testükbe, és olyanok is vannak, akik a nagy és gonosz cégektől félnek. Koltaihoz hasonlóan Richterman sem tanácsolja, hogy ezeket a megközelítéseket megvetéssel kezeljük. Már csak azért sem, mert – mint mondja – a modern orvostudomány történetében igenis találhatók olyan visszaélések, amelyek akár a mostani, kitalált chipbelövős konteóhoz is hasonlíthatók.

Richterman senkinek nem akarja elmondani, mit gondoljon. Véleménye szerint mindenkit segíteni kell abban, hogy maga ismerje fel a céljait, és azt, hogy az oltás megszerzése hogyan támogathatja ezek elérését. Vagyis ahelyett, hogy elmondaná az embereknek: változtatniuk kellene oltáshoz való hozzáállásukon, kérdéseket tesz fel nekik, hogy feltárhassák motivációjukat – idézi a kutatót a Házipatika. Bár ezek a módszerek lassúak, és nem garantált a sikerük sem, a kutató szerint a rábeszélés ezen útja minden más megközelítésnél jobban működhet a vakcinával szembeni hezitálás csökkentésében.

A megkérdezett szakértők szerint fontos fejben tartani, hogy nincs Egyetlen Megoldás a hezitálás csökkentésére. A jelenséget kezelni csakis a kiváltó okok figyelembe vételével, az egyes csoportokra szabottan érdemes.

Fotó: Markus Spiske / Unsplash

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!