A médiaműveltség fejlesztését legkésőbb az általános iskolákban érdemes elkezdeni. E célt szolgálják például az Idea Alapítvány 13-15 évesek számára kifejlesztett online kurzusai és tanárképzései is, valamint a MediaWise tini tényellenőrző hálózata.

De – természetesen az adott életkorhoz igazítva – még kisebbeket megcélzó próbálkozások is vannak. Mint például ez az itt is megénekelt svéd vagy ez az indiai képregény. Vagy épp az alábbi, minap felfedezett Barbapapa-epizód.

A 2020-ban újrahúzott rajzfilmsorozat The Competition Prize (Barba-átverések) című epizódjában a barbagyerekek egy tabletet nyernek. A hét alakváltó testvér azonban nem tud megegyezni abban, ki használja a gépet, ezért folyamatosan ellopják egymástól – és mindenki mást csinál vele.

Barbapapa media literacy
Ufó az égbolton

Barbazoo például ufós rémsztorikat olvasgat a neten. Amikor testvére ezt számon kéri rajta, Barbazoo elmeséli a netes szakértők elméleteit, sőt még egy fagyis konteót is megoszt a földönkívüliekkel kapcsolatban.

Testvére nevetve elmagyarázza, hogy az internetre bárki feltehet bármit, de ettől az még nem feltétlenül igaz. És hogy állítását alátámassza, még egy alapfokú Photoshop-ujjgyakorlatot is bemutat egy földönkívüli alak fotóba illesztéséről.

Ennyi!

A rajzfilmsorozatot Magyarországon a Nick Jr. vetíti, a szóban forgó epizódot legközelebb április másodikán – teljesen véletlenül épp a tényellenőrzés nemzetközi napján.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!