A bejelentés szerint ezentúl azt sem lehet például terjeszteni, hogy az oltások mérgezőek, veszélyesek vagy autizmust okoznak. Az új irányelvek azonnali hatállyal érvénybe léptek, vagyis tegnap óta már aktívan törlik az ebbe ütköző tartalmakat (a szóban forgó moderáció részleteiről itt olvashattok). Azokat az oldalakat, csoportokat és profilokat pedig, amelyek mégis ilyeneket osztanak meg, akár törölhetik is.

A Recode azonban arra figyelmeztet: egy dolog új szabályokat hozni, egy másik pedig azok betartatása. A közösségi oldal ugyanis még az eddigi szabályozásába ütköző tartalmak moderálásában sem jeleskedett (idehaza pedig átláthatatlan és nem túl következetes lépések jellemezték tevékenységét). A lap újságírója nem kapott választ arra a kérdésére sem, hogy a változtatásokkal egyidejűleg növelik-e a moderációs csapat erőforrásait.

A közösségi oldalak és az oltástagadók kapcsolatát illetően a Recode szerzője egy korábbi cikkében arról írt, hogy – mivel a közösségi oldalak elsődleges forrásai a koronavírus elleni védőoltással kapcsolatos információknak – a platformoknak több szempontból is fel kell készülniük.

Egyrészt csökkenteniük kell a vakcinával kapcsolatos várakozásokat: vagyis hogy nem fog mindjárt jutni mindenkinek, és az oltás nem old meg mindent egyik napról a másikra. Másrészt pedig helyet kell biztosítaniuk az oltással kapcsolatos párbeszédnek annak érdekében, hogy biztonságosan fel lehessen tenni azokat a kérdéseket, amelyek jogosan merülnek fel az emberek részéről egy új betegség és az azzal kapcsolatos vakcinafejlesztés kapcsán.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!