Mianmarban hétfőn vezettek be szükségállapotot azt követően, hogy a hadsereg őrizetbe vette az ország demokratikusan megválasztott vezetőjét, és a hatalmat a hadsereg főparancsnoka vette át. A lépést azzal indokolták, hogy a kormány nem reagált a katonaság feltételezett választási csalásokkal kapcsolatos panaszaira.

Nem sokkal később megjelent, és hatalmas sikerrel terjedt a neten egy videó, amelyben egy aerobiktanár tart órát. A háttérben pedig közben egy furcsa gépjárműkaraván érkezik, amit sokan a katonai hatalomátvétel első pillanataként azonosítottak.

Myanmar – Woman accidently captures coup while recording her aerobics class

This woman from Myanmar was recording her aerobics class. Unbeknownst to her, she records the military Junta arriving to the parliament for a coup d’etat in …

A Snopes szerint a felvétel eredeti

A videó hitelességének először a BuzzFeed oknyomozója, Jane Lytvynenko járt utána, a közösségi oldalakon összegyűlt rengeteg “gyanús” jel ellenére hitelesítve a felvételt. A BuzzFeed szerint a mianmari parlament közelében felvett videón Khing Hnin Wai látható, aki facebookos profilja szerint az oktatási minisztérium alkalmazásában áll – és máskor is tett fel már a helyszínen készült videókat.

mianmari aerobik puccs közben
A tanárnő korábbi videói

Egy nappal később a Snopes jelentkezett egy részletesebb ellenőrző cikkel, amelyben a videót ők is hitelesnek nyilvánították. Ez azonban csak arra vonatkozik, hogy a felvétel nem manipuláció, mint arra sokan rámutattak a közösségi oldalakon. Az egyik legtöbbet emlegetett “bizonyíték” a félbevágott árnyék volt, amely hatást viszont valószínűleg csak a háttérben látható lépcső okozhatta.

Bár a lap szerint Khing Hnin Wai a puccs napján posztolta a videót a Facebookon, utalva arra is, hogy azt frissen rögzítette, ennek ellenére ezt az állítást a Snopes nem tudta száz százalékban megerősíteni. Miképp azt sem tudta biztosan megállapítani, mi volt a célja a háttérben látható gépkocsimozgásnak. Ezért nyomozásuk végén a Mixture címkével látták el a felvételt.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!