A magyarul is szemlézett, október végéig közel 20 ezer szülő által kitöltött felmérés szerint…

„A maszk viseléséből eredő károsodásokról a szülők 68% -a számolt be. Ide tartoztak az ingerlékenység (60%), fejfájás (53%), koncentrációs nehézségek (50%), boldogtalanság (49%), vonakodás az iskolába / óvodába járni (44%), rossz közérzet (42%) a tanulás zavara (38%) ) és álmosság vagy fáradtság (37%).“

Nem reprezentatív és nem is elfogulatlan

A PolitiFact cikke szerint a szóban forgó felmérés nem bizonyítja, hogy a maszkhordás a német gyerekek ilyen magas arányának okozna komoly problémákat. A nyilatkozók magas száma ugyanis nem garancia a reprezentativitásra.

A PolitiFact szerint komoly jelek utalnak arra, hogy a megszólalók között felülreprezentáltak voltak a maszktagadók. Például a tanulmány szerint a válaszadók 42% gondolta, hogy a német kormány túlzásba vitte a koronavírus visszaszorítására tett lépéseket, míg a valóban reprezentatív felmérések szerint a lakosságnak csupán a tizede vélekedett így.

A felmérés másik hibája a PolitiFact szerint, hogy a szülők által feljegyzett tüneteket egyöntetűen a maszknak tulajdonítja. Nem értékelték többek között a lehetséges zavaró körülményeket (például a gyerekek meglévő betegségeit és állapotát), és még csak kontrollcsoport sem volt annak ellenőrzésére, hogy a maszkot nem viselők között milyen arányban jelentkeznek hasonló tünetek. Így pedig a felmérés ok-okozati összefüggések feltárására nem alkalmas.

A Health Feedback cikke szerint a maszkviselés biztonságos a két éven felüli gyerekek számára. Bár az igaz, hogy a gyerekek között a koronavírus következtében kisebb eséllyel alakul ki komoly megbetegedés, a maszkhordásra esetükben főleg a vírus terjesztésének visszaszorítása és a betegséghez kapcsolódó többszervi gyulladás (MIS-C) elkerülése érdekében van szükség.

Fotó: unsplash.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!