Lukács Noémi biológussal készített interjút a HVG. Lukács a Tübingeni Egyetemen kezdett víruskutatással foglalkozni, ott is doktorált. Magyarországra 1995-ben költözött vissza azzal a céllal, hogy megszerzett tudását átadja fiatal kutatóknak. English & Scientific Consulting (SciCons) nevű biotechnológiai cége megrendelői között olyan kutatóintézetek, egyetemek és gyógyszergyártó cégek állnak, mint például a BioNTech, a Pfizer, a Moderna, az Oxfordi és a Cambridge-i Egyetem – írja a HVG.

Az interjúban többek között szóba jön az oltási hajlandóság, amellyel kapcsolatban a biológus ezt mondja:

“Attól félünk, amit nem ismerünk. A pandémia rávilágított, hogy a tudósok más nyelvet beszélnek, mint a lakosság nagy része, és hogy hiányzik egy egész réteg: olyan emberek, akik tudományos kommunikációval foglalkoznak. Ön nem örülne annak, ha lenne egy – a politikától független – forródrót, ahol felteheti a vakcinával kapcsolatos kérdéseit, és hiteles, érthető válaszokkal szolgálnának?”

Lukács ennek ellensúlyozására bízik abban, hogy hamarosan mindenhol az oltási terv részleteivel találjuk szembe magunkat.

A kérdésre, hogy mi a garancia arra, hogy a génalapú vakcinák hosszabb távon nem okoznak szövődményeket, kiszámíthatatlan immunreakciókat, a biológus azt válaszolta: minden gyógyszer kétélű fegyver.

“De mindenki emlékszik a népmesére a káposztáskővel – természetesen senki sem tudja garantálni, hogy nem fog ráesni a gyerekre a káposztáskő. Mégsem a szerek mellékhatásai jelentik a fő halálozási okot, hanem a baktérium- és vírusfertőzések. Ha a káposztáskő-logikát követnénk, akkor sem antibiotikumok, sem oltások nem állnának rendelkezésünkre, és sokkal nagyobb lenne a halálozási arány.”

További, koronavírussal kapcsolatos anyagok az Urbanlegends.hu-n.

Fotó: Markus Spiske / Unsplash

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!