Adj választ mindegyik kérdésre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezután a kérdéssor tetejére görgetve megtalálod az eredményed, az egyes válaszok alatt pedig a magyarázatokat.

Örülök, ha tetszik a hoaxkvíz, de azt érdemes fejben tartani, hogy ez csupán egy szemléltető játék. Az Urbanlegends.hu viszont azon van, hogy betekintést nyújtson a hírek és az álhírek működési mechanizmusába is. Ha fontos számodra ez a munka, támogasd te is az oldal működését!

Results

#1. Az izraeli Helsinki Bizottság tényleg arra készül, hogy a Pfizer vakcináját törvénytelen emberkísérletnek minősítse?

NEM. Tényellenőrzők szerint a Helsinki nem tervez ilyet, továbbá a cég vakcináját sem ítéli el. A Bizottság mindössze azt vizsgálja, hogy a Pfizer számára átadandó egészségügyi adatok nem sértik-e az izraeli állampolgárok jogait. Részletek.

#2. Chuck Norris tényleg ott volt a Capitolium ostrománál?

NEM. Egy Twitteren terjedő páros szelfi szerint Chuck Norris is jelen volt a washingtoni Capitolium elleni támadáskor. A színész szóvivője tagadta a vádat.

#3. Tényleg minden nyolcadik Covid-gyógyult meghal 5 hónapon belül?

NEM. Januárban több oldal is beszámolt annak a kutatásnak az előzetes eredményeiről, amely a koronavírus hosszú távú hatásait vizsgálta. A Leicester Egyetem vizsgálatáról tudósító újságok olyan figyelemfelkeltő – egyben félrevezető – címmel adták el a kutatást, amelyek azt sugallták, hogy a Covid-gyógyultak közül minden nyolcadik ember meghal 5 hónapon belül. Ez az arány azonban csak azokra a súlyos brit esetekre vonatkozik, amelyek során a pácienst a koronavírus miatt kórházba kellett szállítani. Részletek.

#4. Tényleg Nobel-békedíjra jelölték Trump vejét, Jared Kushnert?

IGEN. Kushnert Alan Dershowitz amerikai ügyvéd jelölte az Izrael és az arab államok közötti, úgynevezett Abraham-egyezmények megkötése miatt. A békedíjra jelölés egyébként – mint arról egy bejegyésben itt is szó esett – önmagában nem sokat jelent. A Nobel-díj oldalán közzétett leírás szerint a díjra ugyanis ajánlhatnak többek között államfők, parlamenti képviselők, kormánytagok, különféle nemzetközi szervezetek tagjai, egyetemi professzorok, korábbi díjazottak – vagyis durva becsléssel több mint félmillió ember. Bár a jelöléseket hivatalosan nem hozzák nyilvánosságra, a jelölők gyakran megteszik ezt – amiből aztán a sajtó rendre szemlézget is.

#5. Tényleg saját magát sokkolózta a halálba egy tüntető a Capitolium ostromakor?

NEM. Kevin Greeson állítólag sokkolója véletlen működésbe lépése után kapott szívrohamot. A feltételezést az áldozat felesége és a New York Times tudósítása is cáfolta.

#6. Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti vezetője tényleg erectiont (erekció) mondott a szenátusban az insurrection (felkelés, lázadás) szó helyett?

IGEN. Különös nyelvbotlásából természetesen gyorsan mém lett.

#7. Olaszországban tényleg megfulladt egy 10 éves lány, aki a TikTok közösségi oldalra akart posztolni egy blackout kihívásos videót?

IGEN. A tízéves lány állítólag övet tett a nyakába, miközben saját magát vette a telefonjával. A halálos baleset után Olaszországban arra kötelezték az appot, hogy blokkoljon minden olyan fiókot, amelynek tulajdonosa nem igazolhatóan elég idős a TikTok használatához. Részletek.

#8. Tényleg el akartak rabolni egy 16 éves lányt Mosonmagyaróváron?

NEM. A rendőrség szerint az érintettek a nyomozás során elismerték, hogy korábban valótlan nyilatkozatot tettek. A lány ellen a hatóság félrevezetésének büntette miatt eljárást kezdeményeztek. Részletek.

#9. Bill Gatest tényleg egy színész alakította az oltásakor?

NEM. Egy neten terjedő mém azt sugallja, hogy Bill Gates valaki mást küldött maga helyett az oltásra. A Reuters tényellenőrzői szerint azonban nincs bizonyíték az állításra.

#10. A Harvard Egyetem csillagászati tanszékének vezetője, Avi Loeb új könyvében tényleg azt állítja, hogy a Naprendszerünket nemrégiben egy földön kívüli civilizáció látogatta meg?

IGEN. Földönkívüli című könyvében Loeb arról ír, hogy a 2017 végén, egy hawaii obszervatórium kutatói által megpillantott objektum egy másik csillagról érkezhetett, és egy földön kívüli civilizáció fejlett technológiai eszköze lehet. Vagy igaza van, vagy nem – mindenesetre könyvében tényleg ezt állítja. Részletek itt és itt és itt és itt.

Beküldöm

Ha belejöttél a nyomozásba és az ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi hoaxkvízekkel is!

Illusztráció: Kovács Andrea / Kurszan.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!
Címke