A kalkulátor azt ígéri: segítségével megtudhatjuk, hogy a COVID-19 vakcina beoltására várakozók közül mikor kerül ránk a sor – írja a Telex. Ehhez a magyar kormány által nyilvánosságra hozott prioritási sorrendet, a Központi Statisztikai Hivatal oltási hajlandóság felmérését és a már beoltottak számának alakulását veszi alapul.

A kalkulátor egyik alkotója, Pál Tibor a Szabad Európának elmondta: a startup, amelynek dolgozik, már több tucat COVID-kalkulátort készített a szociális távolság kalkulátortól a maszk vs. nem-maszk számlálón át a különböző országok oltási kalkulátoráig.

Covid-19 oltási sorrend kalkulátor
Részlet a kalkulátor oldaláról

Nem érdemes a jelenlegi adatokból kiindulni

A Telex szerint azonban a jelenlegi trendekből kiindulni nagyjából olyan, mintha egy focimeccs tizedik percének 1-1-es állása alapján azt jósolnánk, hogy 9-9 lesz a végeredmény.

A lap Ferenci Tamás biostatisztikust, a Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai munkacsoport tagját is megkérdezte, aki szerint – bár a kalkulátor önmagában rendben van – nem sok értelme van az egésznek. Elmondása szerint ugyanis “hiába szöszmötölünk azzal, hogy hány éves valaki, milyen típusú átlagot használunk, mennyi az oltási hajlandóság, végső soron az az egy dolog számít meghatározó módon, hogy mennyi vakcina van, illetve lesz”.

Ehhez a kalkulátor a historikus adatokat veszi alapul, ami viszont Ferenci szerint rossz kiindulási pont, hiszen a kapacitás hamarosan fel fog kúszni. Ezen túl ráadásul ott van az orosz és a kínai vakcina is. Így pedig – mondja Ferenci – értelmes előrejelzést nem lehet tenni, “olyan pontosságút pedig, hogy 2023. február 4. (nem 3. vagy 5.) után fogja valaki megkapni, végképp nem”.

„Azt mindenesetre szépen mutatja az oldal, hogy a különböző érkezési ütemek és oltási hajlandóságok mellett mennyi időt vesz igénybe az egyes csoportok immunizációja, ami a közvélemény számára is fontos információ, és mindenképp dicséretes, hogy valaki ingyen, hobbiból fejleszt egy erről tájékoztató oldalt, amit a hatóságoknak már rég meg kellett volna tenniük” – teszi hozzá a szakember a Telex cikkében.

Fotó: Obi Onyeador / Unsplash

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!