2021. január 18-án több oldal is beszámolt annak a kutatásnak az előzetes eredményeiről, amely a koronavírus hosszú távú hatásait vizsgálta kórházból hazaengedett brit betegek tízezrein keresztül. A Leicesteri Egyetem tanulmányáról beszámoló tudósítások elsősorban a halálesetekre koncentráltak. Olyan figyelemfelkeltő – egyben félrevezető – címmel adták el a kutatást, amelyek azt sugallták, hogy a Covid-gyógyultak közül minden nyolcadik ember meghal 5 hónapon belül.

Erről nincs szó, de a hosszú Covidra oda kell figyelni

A Snopes cikke arra hívja fel a figyelmet, hogy ez az arány csak azokra a súlyos esetekre vonatkozik, amelyek során a pácienst a koronavírus miatt kórházba kellett szállítani. Vagyis a vizsgálatba nem kerültek bele a közepesen súlyos vagy tünetmentes megbetegedések. Mindenesetre ez az arány azt jelenti, hogy a Covid miatti kórházba kerülés 7,7-szer nagyobb kockázatot jelent a hazaengedés utáni halálozásra a nem koronavírussal kapcsolatos kórházba kerülésekhez képest.

A tanulmány másik, sajtójelentésekben kevésbé kiemelt haszna pedig az lehet, hogy felhívja a figyelmet a koronavírus hosszú távú hatásaira. Olyan rejtélyes, tartósan fennmaradó, több szervre kiterjedő orvosi szövődményekről van szó, amelyek még hosszú távon is komoly terheket róhatnak az egészségügyi rendszerekre.

A tanulmánnyal kapcsolatban a Guardiannak nyilatkozó intenzív terápiás szakértő, Charlott Summers arra figyelmeztet: “Olyan sokat beszélünk a Covid miatt meghaltakról, de az elhalálozás nem az egyetlen kimenetele a betegségnek, ami számít”.

A tanulmány hitelesítése még hátravan, de a Snopes megjegyzi: ha átmegy a független szakmai ellenőrzésen, az egyik legnagyobb olyan vizsgálat lehet, amely számszerűsíti a koronavírussal kapcsolatba hozható újbóli kórházi kezelések és későbbi elhalálozások kockázatát.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!