Magyarországon főleg a Facebookon és “alternatív” híroldalakon terjed az a hír, miszerint a Pfizer törvényellenes emberkísérletet folytat az izraeli Helsinki Bizottság szerint. Az egyik forrás például így ír a történetről:

“az embereken végzett kísérletek kivizsgálásával megbízott bizottság olyan állásfoglalást és véleményt fog benyújtani az Egészségügyi Minisztérium felé, mely szerint az állam által folytatott immunizációs (oltási) eljárás, amit a Pfizer vakcinájával végeznek a koronavírus ürügyén, valójában egy klinikai tanulmány és kísérlet, tehát ezt előzetesen jóvá kellett volna hagyni.”

Mit vizsgál valójában a Helsinki Izraelben?

Az értesüléssel kapcsolatban a Reuters tényellenőrzői rámutatnak: a Helsinki Bizottság izraeli irodája nem tervezi kimondani a Pfizerről, hogy ellenőrizetlen emberkísérleteket folytat, továbbá a szervezet a cég vakcináját sem ítéli el.

Ahogy azt a Bizottság izraeli irodájának vezetője, Eitan Friedman elismerte: a Pfizer oltása a szükséges klinikai vizsgálatokon átesett, és az engedélyt megkapta. Ezért azt tanácsolja mindenkinek, akinek nem ellenjavallott az oltás, hogy oltassa be magát.

Ami a helyi Helsinkit érdekli, az az oltásokkal kapcsolatos személyes adatok megosztása a Pfizerrel. A Bizottság azt vizsgálja, hogy az Izrael és a gyógyszergyártó cég közötti megállapodásban rögzített, a Pfizer számára átadandó egészségügyi adatok nem sértik-e az izraeli állampolgárok jogait.

Fotó: Obi Onyeador / Unsplash

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!