Az alábbiakban a TK online meetupján prezentált kutatások legérdekesebb megállapításait szemlézem a Telex és a Qubit beszámolóiból.

  • A koronavírus elleni védekezésnél az emberek túlnyomó része az orvosoknak vagy a szakértőknek hisz, és a védőoltásnál is hasonló a helyzet.
  • A védőoltások esetében viszont a harmadik helyen az az állítás szerepel, hogy a megkérdezettek csak magukban bíznak (ez a válaszlehetőség ráadásul a kérdőíven nem is szerepelt, csak az egyéb válaszoknál fogalmazták meg). Az ezt a véleményt képviselő embereknek a 77 százaléka nem oltatná be magát.
A Társadalomtudományi Kutatóközpont (TK) felmérése a koronavírus elleni védekezésről és az oltásokról
A TK felmérése a koronavírus elleni védekezésről és az oltásokról
  • A TK kutatásaiból az derült ki, hogy a koronavírus elleni oltást megtagadók aránya Magyarországon 35 százalék körül stagnál, függetlenül attól, hogy a járvány éppen milyen szakaszában jár.
  • Minél vadabb konteót gondol valakit igaznak, annál valószínűbb, hogy elutasítja a vakcinát.
Tévhitek, konteók hatása az oltási hajlandóságra
  • Akik rosszul bírják a korlátozásokat, azok között az 50 százalékot is eléri az oltásellenesek részaránya. Pedig minél kevesebben oltatnak, annál tovább tartanak a korlátozások – hívják fel a figyelmet a kutatók.
  • Az Ynsight Research piackutató cég netes kommenteket vizsgáló kutatása azt találta, hogy egyre hangosabb az oltásellenesek hangja, és egyre több a negatív vélemény a neten. (Amiben persze az is szerepet játszhat, hogy az oltásellenzők nagyobb eséllyel kommentelhetnek).
  • A hazai oltásellenes közösség korábban elszigetelten működött, és nem is volt naprakész. Mostanra az oltásellenzők már dominálják a mainstream online teret, alternatív forrásokból naprakészen tartják magukat, és a nemzetközi közösségbe is betagozódnak.
  • Az oltásellenes hangok megerősödése mögött elsősorban a közösségi oldalak által kialakított véleménybuborékok állhatnak. Tágabb értelemeben az is hozzájárulhat a félelmekhez, hogy a magyarok amúgy is kiemelkedően bizalmatlanok.
  • A kutatók szerint az oltási kedv növelését az segíthetné elő, ha az ügy fontosságát nem a politikusok, hanem a szakértők propagálnák. Minél inkább sikerül orvosi, szakmai mederben tartani, annál nagyobb teret kaphatnak a valódi tények.

Korábbi anyagok a koronavírus és oltásellenesség témájában.

Illusztráció: Obi Onyeador / Unsplash

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!