“Hollandiában a fiatal lányok pólókon hirdetik, hogy inkább Magyarországra költöznek, mintsem vállalják a holland kormány által előírt felkészítő ‘terápiát’ a migráns-erőszak ellen. Hollandiában ugyanis a legújabb intézkedések egyike az lenne, hogy a fiatal lányokat felkészítenék a migráns-erőszak ellen, ők azonban válaszként olyan pólókat kezdtek viselni, amin azt hirdetik, hogy ‘nekünk nem kell terápia, egyszerűen elköltözünk Magyarországra.'”

– ez a cikk az egyik első megjelenése annak az állításnak, amelyet 2021 januárjában a Nieuwscheckers nevű holland tényellenőrző oldal helyezett kontextusba.

Bár a fent idézett írás utolsó bekezdése arra utal, hogy a szerző tisztában volt vele, efféle pólókból nemcsak magyarországos verzió létezik, hanem más országok nevével is kapható, az állítás azóta többször is megjelent a magyar sajtóban – legutoljára például egy tavaly novemberi véleménycikkben.

Mik ezek a pólók?

A Nieuwscheckers szerint azonban a pólónak sem a terápiához, sem a migránsokhoz nincs köze – és Magyarországhoz és a holland lányokhoz is csak részben kapcsolódik. A kérdéses ruhadarabnak ugyanis különféle webshopokban sokféle verziója létezik: nőknek és férfiaknak szánt egyaránt.

A példa kedvéért a Spreadshirt oldalon találhatunk különböző nyelvű olasz, török, görög, lengyel, portugál pólókat és hoodie-kat egyaránt. Sőt országneves verziók mellett olyan ruhadarabok is kaphatók, amelyek a specifikusan nem részletezett terápia alternatívájaként különféle sportokat (kajak, softball, foci) és egyéb hobbikat (gitár, kempingezés, utazás) neveznek meg.

A Nieuwscheckers szerzője megpróbált kapcsolatba lépni a szóban forgó magyar cikkek szerzőivel, de érdemi információt állítása szerint nem kapott tőlük.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!