A 9,4 millió megbetegedésével és 137 ezer koronavírusos halottjával a világ legfertőzöttebb országai közé tartozó Indiában egy ismert helyi képregényhőst, Priyát is segítségül hívták a betegséggel kapcsolatos hamis és félrevezető információk visszaszorításához.

Indiában is hasonló álhírek vannak terítéken, mint a világ más helyein: többek között csodálatos védettséget és gyógyulást ígérő házi praktikák, szóbeszédek a lezárásokkal kapcsolatban és alaptalan konteók a vírus eredetéről. Komoly problémát okoz viszont a járvány elleni védekezésben, hogy az álhírek hatására a vírus elleni küzdelem frontvonalában dolgozó egészségügyi dolgozók is gyakori célpontjai a támadásoknak – hívja fel a figyelmet a BBC cikke.

A 2014 óta a nők helyzetének javításán dolgozó szuperhős, Priya repülő tigrise hátán most egy kórházi nővér otthon szomorkodó lányát viszi utazásra a bezárkózott városon keresztül. Célpontjuk a kórház, ahol a kislány megtekintheti édesanyját munka közben.

Képregénnyel a koronavírus ellen

A képregény második felében pedig Priya – egy pakisztáni női szuperhőssel, a burkás Jiyával közösen – azt akadályozza meg, hogy egy jól ismert gonosztevő a vírust felhasználva rátegye a kezét a városra.

A 15 oldalas, több nyelven és többféle formátumban ingyen letölthető képregény visszatérő üzenete a maszkhordás és távolságtartás fontossága, valamint a kórházakban dolgozók munkájának elismerése. A készítők szerint azonban a legfontosabb az, hogy az emberek megértsék: egy ilyen súlyos járvány csak összetartással győzhető le, és még a legnehezebb helyzetekben sem szabad feladni emberségünket.

A képregényhez egy kétperces, rövidített kisfilm is készült, amelyhez neves bollywoodi színészek adták a hangjukat.

Priya’s Mask with Vidya Balan, Mrunal Thakur, Sairah Kabir and Rosanna Arquette.

PRIYA – India’s first female superhero, embarks on a mission to stop the spread of Covid-19. She befriends a little girl named Meena to show her the sacrific…

Illusztráció: priyashakti.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!