A Telex beszámolója szerint a digitálisan manipulált videóban Erzsébet királynő röviden értékelte az évet. A deepfake beszéd kitér például olyan kényes témákra is, mint Harry hercegék távozása a királyi házból, vagy a yorki herceg kapcsolata a szexbotrányba keveredett Jeffrey Epsteinnel.

‘Deepfake’ Queen’s Speech: Channel 4 criticised for ‘disrespectful’ Christmas message

With risqué jokes about Harry and Meghan, the Prime Minister and even Prince Andrew it’s a Christmas message that is likely to send many a Brussel sprout dow…

A lap szerint a videó hatására a tévécsatornát elárasztották a panaszok és fenyegetések. A Channel 4 illetékesei azzal próbálták csillapítani a botrányt, hogy a műsorszámmal csak a fake news jelenségre akarták felhívni a figyelmet.

A deepfake egyelőre gyerekcipőben jár, de…

Maga a videó egyébként nem túl meggyőző. Nem csoda hát, ha sokan nem értik, hogy a dezinformációt kutató szakértők miért beszélnek évek óta veszélyes és mindent megváltoztató technológiaként a deepfake-ről.

Sokan aggódnak például amiatt, hogy a mesterséges intelligencia segítségével készített kamuvideóval illusztrált álhírek tönkretehetik az ember hírnevét, zavargásokat válthatnak ki, sőt akár a globális politikába is beavatkozhatnak – mint arra a Jövő gyorsabban itt lesz, mint gondolnánk című könyv szerzői is rámutatnak.

A gépi intelligencia és gépi tanulás segítségével felturbózott videomanipuláció egyelőre azonban gyerekcipőben jár. Még jó pár évnek el kell telnie, hogy ezek a felvételek hihető minőségűek legyenek, valamint könnyen, gyorsan, olcsón és tömegesen el lehessen készíteni őket.

A deepfake videók akkor hozhatnak majd változást, ha ezek a hamisítványok már a szakértőket és a hiteles sajtótermékek újságíróit is elbizonytalanítják. Vagy ha a digitális manipuláció olyan szintre jut el, hogy egy Strache-ügyhöz hasonló botrány nem lemondással végződik majd, hanem a leleplezett politikus deepfake-et kiált, és a manipuláció mesteri szintjéhez hozzászokott közvélemény ezt el is hiszi.

A megtévesztéshez ma még ennél jóval egyszerűbb digitális manipuláció is elég: például egész egyszerűen a felvétel vagy a hang sebességének megváltoztatása.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!