Adj választ mindegyik kérdésre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezután a kérdéssor tetejére görgetve megtalálod az eredményed, az egyes válaszok alatt pedig a magyarázatokat.

Örülök, ha tetszik a hoaxkvíz, de azt érdemes fejben tartani, hogy ez csupán egy szemléltető játék. Az Urbanlegends.hu viszont azon van, hogy betekintést nyújtson a hírek és az álhírek működési mechanizmusába is. Ha fontos számodra ez a munka, támogasd te is az oldal működését!

Results

#1. Tényleg belehalt a koronavírus elleni oltásba Tiffany Dover amerikai nővér?

NEM. Valóságos PR-katasztrófa lett Tiffany Dover decemberi beoltásából, miután a chattanoogai kórházban dolgozó nővér az oltás utáni interjúja során megszédült és a földre került. Bár tényellenőrzők szerint az eset nincs összefüggésben a koronavírus elleni vakcina összetételével, a netezők figyelmét azonnal megragadta az eset. Hamarosan az az információ kezdett terjedni, hogy Dover nemcsak elájult, hanem el is hunyt. Később már az sem nyugtatott meg mindenkit, amikor a nővér néhány nap múlva egy videóval próbálta megcáfolni a haláláról szóló alaptalan híreszteléseket.

#2. A nevadai elektorok tényleg Donald Trumpra szavaztak Joe Biden helyett?

NEM. Az amerikai elektori szavazás során elterjedt a Twitteren, hogy a nevadai elektorok nem kötött mandátumuk alapján szavaztak. Valójában azonban csupán egy kisebb politikai színjáték történt.

#3. Tényleg egy Adolf Hitlerről elnevezett politikus nyert Namíbia egyik választókerületében az önkormányzati választásokon?

IGEN. Teljes nevén Adolf Hitler Uunona azt nyilatkozta: semmi köze a náci ideológiához. A képviselő nem tagadja, hogy édesapja a náci vezetőről nevezte el, de állítása szerint valószínűleg nem volt tisztában az Adolf Hitler által vallott nézetekkel.

#4. A Reuters tényleg Orbán Viktor fotóját felhasználva számolt be Ludovic Orban román miniszterelnök lemondásáról?

IGEN. A Telex híradása szerint Ludovic Orban lemondásának híre valóban Orbán Viktor fotójával illusztrálva jelent meg, és azzal is szerepelt a friss hírek között. A hibát ugyan gyorsan kijavították, de azok az oldalak, amelyek automatizáltan vették át a Reuters hírét, vitték magukkal a rossz fotót is.

#5. Aktivisták tényleg a "loser" (vesztes) szót vetítették ki Trump egyik golfklubjánál?

IGEN. A kép valódi, az akcióra az elnök egyik skóciai golfklubjánál került sor.

#6. Nancy Pelosi koronavírus elleni beoltásakor tényleg nem vették le a kupakot a fecskendőről?

NEM. Neten terjedő képek szerint Nancy Pelosi amerikai házelnök oltásakor nem vették le a kupakot a tűről. Tényellenőrzők azonban rámutattak: nem kupak az, amit a net önjelölt oltási szakértői annak láttak.

#7. Az ausztriai Fucking városát 2021-től tényleg átnevezik Fuggingra?

IGEN. A helyieknek elegük lett az angol káromkodással azonos településnév keltette kétes hírnévből. A váltás után nem sokkal ismeretlenek visszafestették az egyik névtáblát a régire.

#8. Tényleg fizetett színész az a 90 éves Margaret Keenan, akit Nagy-Britanniában az elsők között oltottak be a Pfizer vakcinájával?

NEM. Oltásellenesek azt az alaptalan állítást terjesztették a Facebookon, hogy a 90 éves Margaret Keenan csak eljátszotta az oltás beadatását. Tényellenőrzők szerint erre semmiféle bizonyíték nincs, ráadásul az állítás alátámasztására előhozott színésznő ránézésre is jóval fiatalabb Keenannél. A fizetett statiszták alaptalan vádja jól bejáratott, visszatérő konteó a merényletek kapcsán is. Bár a vádak abszurditása minimális csekkolással ellenőrizhető lenne, egyesek attól sem riadnak vissza, hogy egy-egy támadás után valós áldozatokat és hozzátartozókat zaklassanak konteóikkal.

#9. A párizsi önkormányzatot tényleg megbüntették a túl sok női vezető miatt?

IGEN. Az önkormányzat vezetésében 11 nő és 5 férfi kapott helyet, ami megsérti a 2012-ben elfogadott, nemi egyenlőtlenség kiigazítására létrehozott előírást. És bár a bírsági kötelezettséget 2019-ben eltörölték, a párizsi önkormányzatot a 2018-as állapot miatt 90 ezer eurós büntetésre kötelezték. Anne Hidalgo főpolgármester a döntést abszurdnak nevezte.

#10. A fenti képen tényleg a BioNTech egyik vezetője, Ugur Sahin látható gyerekkorában, a Törökországból bevándorolt családjával?

NEM. Bár Ugur Sahin török származású BioNTech-vezér hasonló körülmények között került Németországba, mint a Facebookon terjedő fotó sárga pólós kisfiúja, mégsem ő látható a képen.

Beküldöm

Ha belejöttél a nyomozásba és az ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi hoaxkvízekkel is!

Illusztráció: Kovács Andrea / Kurszan.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!
Címke