Az 5G hálózatok most bevezetendő alacsonyabb frekvenciái már jó ideje használatban vannak, vagyis ez a hatás évek óta ér bennünket. Mivel nincs olyan megkérdőjelezhetetlen bizonyíték, amely ezeknél a frekvenciáknál az emberi egészségkárosító hatásokat alátámasztaná, az 5G-rendszerek első hullámától sem számíthatunk újdonságra e téren – mutat rá az MTA beszámolója szerint Sáfrány Géza, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) főosztályvezetője.

A később bevezetni tervezett, magasabb frekvenciák egészségügyi hatásairól viszont még nem tudni eleget – figyelmeztet Sáfrány. Ezt az álláspontot erősíti a Holland Egészségügyi Tanács állásfoglalása is, mely a megfelelő vizsgálatok lezárultáig nem javasolja e frekvenciák használatát. Noha ezek a magas frekvenciás elektromágneses sugárzások mindössze néhány milliméter mélységben képesek behatolni az emberi testbe, Sáfrány szerint fontos volna vizsgálni az ún. szomszédsági hatást is (amely során a károsodott sejtek állapota kihatással lehet a szervezet távolabbi sejtjeire is), valamint a különféle lehetséges egészségkárosító tényezők együttes hatását.

Thuróczy György, az NNK osztályvezetője szerint az utóbbi néhány évtizedben megnőtt körülöttünk az elektromágneses sugárzás, azonban a sugárzási szint még így is nagyságrendekkel az egészségügyi határérték alatt van. Álláspontja szerint a testünkben elnyelődő sugárzás nagyobb része nem az adótornyokból, hanem saját telefonkészülékeinkből származik, és ez a sugárzás annál nagyobb, minél távolabb vagyunk az adótornyoktól. Mindezt például úgy csökkenthetjük, ha kihangosítóval vagy fülhallgatóval használjuk a telefont, érdemes erre különösen figyelni a rossz térerősségű helyeken.

Az 5G mobiltelefon-rendszerek elektromágneses terének egészségügyi és környezeti hatásai – MTÜ 2020

Mit tudunk már az 5G előtt? Mekkora elektromágneses környezetben élünk? Napjainkban milyen expozíciót jelentenek a bázisállomások, illetve a mobiltelefonok? …

Nagy Lajos, a BME-VIK Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék tanszékvezetője elmondta, hogy biológus kollégákkal együtt folyamatosan vizsgálják a különféle elektromágneses sugárforrás-elrendezések – köztük a később bevezetendő 26 GHz körüli tartomány – hatását biológiai mintákon, így ha valahol túlzottan magas térerősség lép fel, ezt észlelik a kísérletekben.

A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának tanszékvezetője, Hernádi István megerősítette, hogy az elektromágneses sugárzás valóban jelentős mértékben elnyelődik az agyszövetben – az agy magatartásban is megjelenő működésére gyakorolt hatás azonban kevésbé kimutatható. Hernádi szerint saját méréseik és tesztjeik tanúsága szerint a 3G és 4G mobileszközökből származó elektromágneses sugárzás nem változtatta meg a kognitív képességeket, azonban a kimutatható hatással volt az éber agy hullámtevékenységére. Ezek alapján az új generációs (5G) elektromágneses terek központi idegrendszerre gyakorolt hatásainak vizsgálatát a kutatói közösség kiemelten fontos jövőbeli feladatnak tartja.

A tudományos ülés és vitanap videofelvétele elérhető itt.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!