A karácsonyi titkos tesós ajándékozás újbóli terjedésére Bettina hívta figyelmem a Facebookon 2020 novemberében. “A titkos tesó visszatért” – más verziójában “Ajándék Tesó Visszatért” – cím alatt Facebookon futó játék azt ígéri, hogy aki küld egy 2 ezer forintos ajándékot egy neki privátban megadott címre, az “a világ minden részéről úgy 3-36 csomagocskát” kap majd vissza.

A kezdeményezés nem új és nem is magyar sajátosság

Az Independent cikke szerint a titkos tesó játék arra épül, hogy karácsonyhoz közeledve az emberek vágynak arra, hogy kapcsolatba kerüljenek másokkal. Ez pedig valószínűleg kiemelten igaz lesz az idei, koronavírussal sújtott ünnepi időszakban.

A hátulütője azonban az, hogy – mint minden piramisjáték esetén – a későbbi becsatlakozók jó eséllyel ajándék nélkül maradnak. Minden további ajándék, amit valaki az első visszaérkező ajándéka után kap (ha egyáltalán kap), emlékeztetője egyben annak, hogy a piramis alján lévők viszontajándék nélkül maradnak.

Nem világos a Facebookon látott mostani kiírások alapján, hogy a kiírók miként ellenőrzik az ajándékok tényleges feladását. (A “Kérnék mindenkit, hogy csak akkor jelentkezz, ha valóban el is küldöd azt az egy ajándékot te is, mert ha nem teszed, akkor egy jószívü testvérünk kimarad az ajándékozásból” mondat mindenesetre azt valószínűsíti, hogy sehogy.) Tehát magán a piramisszisztémán kívül ez is ronthatja az esélyeket.

És igen, ideírhatod a kommentek közé, hogy te már tavaly is részt vettél hasonlóban, és milyen jól sikerült. Ez azonban nem jelenti, hogy mindenki olyan szerencsés volt, mint te, és megkapta az ajándékait. Főleg nem “3-36 csomagocskát” – ami matematikailag lehetetlen.

Vagy azt is mondhatod, hogy téged az sem zavar, ha esetleg nem kapsz semmit, mert adni jó. Ez igaz: adni valóban jó. De ne feledkezzünk meg azokról sem, akik azért kapnának is (merthogy ezt ígéri a játék), és akiket esetleg elszomorít, ha ez mégsem így van.

Mindezek miatt valamivel korrektebbek lennének ezek a kiírások a 36-os szám belengetése nélkül, azzal a plusz infóval megspékelve, hogy: Csak akkor vegyél részt a játékban, ha az sem keserít el, ha gesztusod esetleg viszonzás nélkül marad.

So you wanna do the Secret Sister thing…

Post with 10844 views. So you wanna do the Secret Sister thing…

Fotó: Kira auf der Heide / Unsplash

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!