A múlt héten elemzett videó végén – a központi, magzatokkal kapcsolatos állítás mellett – megjelent egy olyan vád is, miszerint a Gyógyszereket és Egészségügyi Termékeket Szabályozó Ügynökség (MHRA) “sürgősen keres egy mesterséges intelligencia programot” a “VÁRHATÓAN MAGAS számú Covid-19 vakcina mellékhatások feldolgozására“. A videó készítője ezt azzal kommentálta, hogy a gyártók előre “tudják, hogy ez a vakcina káros lesz az emberekre … akár halált is okozhat.”

A FullFact tényellenőrzőinek elemzése szerint a brit MHRA valóban keresett egy mesterséges intelligencia szoftvert a nemkívánatos események monitorozásához, és ezt a szerződést végül a Genpact UK nevű vállalattal írta alá.

Ez azonban nem jelenti, hogy a szóban forgó vakcinát az MHRA veszélyesnek ítélné, vagy komoly mellékhatásokkal számolna. A FullFact szerint fontos elkülöníteni egymástól két fogalmat: a mellékhatást (side effect) a nemkívánatos eseménytől (adverse event). A Roche Csoport Etikai Kódexe szerint:

“Nemkívánatos események alatt azokat a kellemetlen egészségügyi eseményeket értjük, amelyek betegeknél vagy klinikai vizsgálatban résztvevő alanyoknál jelentkeztek egy gyógyszerkészítmény beadását követően, de nem feltétlenül állnak ok-okozati összefüggésben magával a kezeléssel.”

Mivel a Covid-19 vakcinát várhatóan széles körben vezetik be, a nagy számok törvénye alapján feltételezhetően sokan lesznek olyanok, akik a beadást követően megbetegszenek. Ez lehet a vakcina mellékhatása, de attól független is – olvasható a FullFacton. Az okok kinyomozása érdekében szükséges minden ilyen jelentést rögzíteni, majd megvizsgálni, okozhatta-e a megbetegedést a vakcina.

Vagyis az idézett eljárás, amihez a mesterséges intelligenciát keresték, egy rutineljárás, a nagyszámúságot pedig az okozza, hogy a vakcinát gyorsan és széles körben fogják bevetni.

A MHRA képviselője a FullFactnek arról beszélt: a Covid-19 vakcinákat csak azután fogják engedélyezni, hogy a klinikai vizsgálatok igazolták hatékonyságukat és biztonságosságukat. Az eddig publikált vizsgálatok alapján az MHRA nem számol különleges biztonsági aggályokkal a Covid-19 vakcinákkal kapcsolatban.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!