Idehaza is több lap beszámolt a milánói rákkutató intézet kutatásáról, amely szerint már 2019 nyarán lehettek koronavírusos betegek Olaszországban. A tavaly szeptembertől idén márciusig tartó kutatás eredeti témája a tüdőrák volt, és – mint “mellékesen” kiderült – a résztvevők közel 12 százalékánál mutatták ki a koronavírus ellen termelt antitestet.

Más kutatók szkeptikusak

Kemenesi Gábor virológus facebookos bejegyzése szerint azonban megint csak arról van szó, hogy a média nem megfelelő mélységű utánajárás mellett kapott fel híreket. Véleménye szerint legalábbis gyanús, hogy a szóban forgó tanulmány egy gyenge minősítésű lapban jelent meg. Egy ekkora hír – írja – sokkal nagyobb tudományos szenzáció lenne – már ha a kutatás módszertanilag megfelelő lenne.

Szerinte azonban az idézett tanulmány ebben a formában mit sem ér, a tudományos bírálaton ki kellett volna esnie. Sem a módszertana nem meggyőző, sem pedig az alapvetően elvárható megerősítő vizsgálatokat nem végezték el – írja. Kemenesi bejegyzése alatt Jakab Ferenc virológus is hozzáteszi a véleményét: “És ez teljesen így van! Tökéletesen igazad van Gábor”.

Az Azonnali cikke arra is felhívja a figyelmet, hogy az olasz sajtóban már olasz és német kutatók is kétségüket fejezték ki a tanulmánnyal kapcsolatban. Massimo Galli, a milánói Sacco-kórház infekciós osztályának igazgatója szerint ha az értesülés igaz lenne, a világjárványnak jóval előbb ki kellett volna törnie. A lap által idézett Stefan Margraf, a rostocki Frauenhofer Intézetnek is tanácsot adó virológus-kutató szerint valószínűleg más típusú koronavírusok fertőzhettek, mint ahogy ezt teszik már évtizedek óta világszerte.

Mint ahogy arról már korábbi bejegyzésekben szó esett: a koronavírus nem új jelenség, egyes fajtáit már az 1960-as években felfedezték. A kórokozónak több fajtája ismert, bizonyos törzsei az embert is megfertőzhetik. A mostani járványt okozó SARS-CoV-2 vírust 2019-ben azonosították Kínában, előtte jelenlegi tudásunk szerint ismeretlen volt.

Nyáron Barcelonával kapcsolatban meséltek hasonlót

Júliusban egyszer már végigfutott a világon egy hasonló hír: akkor spanyol kutatók írtak arról, hogy 2019 márciusi barcelonai szennyvízmintákban már kimutatták az új koronavírus jelenlétét.

Az akkori hírrel kapcsolatban Kemenesi Gábor úgy nyilatkozott az Urbanlegends.hu-nak, hogy a kutatók alapvető és nem bonyolult bizonyító erejű lépéseket hagytak ki. Ráadásul a vizsgálat két olyan génre mutatott pozitivitást, amelyek specificitása sem a legjobban megbízható.

Véleménye az akkori kutatással kapcsolatban is az volt: túl korai és túl hamar felkapott következtetéseket vontak le a kutatásból.

Update | December 15-én a Telex arról számolt be, hogy egy friss tanulmány szerint a koronavírus már 2019 decemberében jelen lehetett Olaszországban. Az olasz Milánói és a kanadai Újfundlandi Egyetem kutatói ugyanis olyan mintákat elemeztek, amelyeket kanyaró- és rubeolagyanúval vettek le 39 pácienstől 2019 szeptembere és 2020 februárja között. Ezek közül egyetlen minta bizonyult pozitívnak, ezt egy négyéves fiú torkából vették le december 5-én, 14 nappal a tünetek jelentkezése után.

A Telex által megkérdezett virológus szerint ez a vizsgálat sokkal megalapozottabb, mint a hasonló eredményre jutó korábbi kutatás, most ugyanis génszekvenálást is végeztek. A tanulmány szerint a génszekvenálási eljárás egyértelműen mutatja, hogy valóban SARS-CoV-2 volt a tavaly decemberben levett mintában.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!