Idehaza is több lap beszámolt a milánói rákkutató intézet kutatásáról, amely szerint már 2019 nyarán lehettek koronavírusos betegek Olaszországban. A tavaly szeptembertől idén márciusig tartó kutatás eredeti témája a tüdőrák volt, és – mint “mellékesen” kiderült – a résztvevők közel 12 százalékánál mutatták ki a koronavírus ellen termelt antitestet.

Más kutatók szkeptikusak

Kemenesi Gábor virológus facebookos bejegyzése szerint azonban megint csak arról van szó, hogy a média nem megfelelő mélységű utánajárás mellett kapott fel híreket. Véleménye szerint legalábbis gyanús, hogy a szóban forgó tanulmány egy gyenge minősítésű lapban jelent meg. Egy ekkora hír – írja – sokkal nagyobb tudományos szenzáció lenne – már ha a kutatás módszertanilag megfelelő lenne, és független ellenőrzésen is átmenne.

Szerinte azonban az idézett tanulmány ebben a formában mit sem ér, a tudományos bírálaton ki kellett volna esnie. Sem a módszertana nem meggyőző, sem pedig az alapvetően elvárható megerősítő vizsgálatokat nem végezték el – írja. A kutató az esettel kapcsolatban a média képviselőinek azt üzeni: utána kell járni mindennek, “mert így csak a káosz nő”. Kemenesi bejegyzése alatt Jakab Ferenc virológus is hozzáteszi a véleményét: “És ez teljesen így van! Tökéletesen igazad van Gábor”.

Az Azonnali cikke arra is felhívja a figyelmet, hogy az olasz sajtóban már olasz és német kutatók is kétségüket fejezték ki a tanulmánnyal kapcsolatban. Massimo Galli, a milánói Sacco-kórház infekciós osztályának igazgatója szerint ha az értesülés igaz lenne, a világjárványnak jóval előbb ki kellett volna törnie. A lap által idézett Stefan Margraf, a rostocki Frauenhofer Intézetnek is tanácsot adó virológus-kutató szerint valószínűleg más típusú koronavírusok fertőzhettek, mint ahogy ezt teszik már évtizedek óta világszerte.

Mint ahogy arról már korábbi bejegyzésekben szó esett: a koronavírus nem új jelenség, egyes fajtáit már az 1960-as években felfedezték. A kórokozónak több fajtája ismert, bizonyos törzsei az embert is megfertőzhetik. A mostani járványt okozó SARS-CoV-2 vírust 2019-ben azonosították Kínában, előtte jelenlegi tudásunk szerint ismeretlen volt.

Nyáron Barcelonával kapcsolatban meséltek hasonlót

Júliusban egyszer már végigfutott a világon egy hasonló hír: akkor spanyol kutatók írtak arról, hogy 2019 márciusi barcelonai szennyvízmintákban már kimutatták az új koronavírus jelenlétét.

Az akkori hírrel kapcsolatban Kemenesi Gábor úgy nyilatkozott az Urbanlegends.hu-nak, hogy a kutatók alapvető és nem bonyolult bizonyító erejű lépéseket hagytak ki. Ráadásul a vizsgálat két olyan génre mutatott pozitivitást, amelyek specificitása sem a legjobban megbízható.

Véleménye az akkori kutatással kapcsolatban is az volt: túl korai és túl hamar felkapott következtetéseket vontak le a kutatásból.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez! Tudj meg többet itt!