Adj választ mindegyik kérdésre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezután a kérdéssor tetejére görgetve megtalálod az eredményed, az egyes válaszok alatt pedig a magyarázatokat.

Örülök, ha tetszik a hoaxkvíz, de azt érdemes fejben tartani, hogy ez csupán egy szemléltető játék. Az Urbanlegends.hu viszont azon van, hogy betekintést nyújtson a hírek és az álhírek működési mechanizmusába is. Ha fontos számodra ez a munka, támogasd te is az oldal működését!

Results

#1. Az AstraZeneca vakcinája tényleg abortált magzatot is tartalmaz?

NEM. Egy téves információkat tartalmazó videó azt állítja, hogy az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinája emberi magzatot is tartalmaz. Kutatók szerint erről szó sincs. Részletek.

#2. Tényleg 1869-ben írták ezt a járványra reflektáló verset?

NEM. A vers magyar verziója már áprilisban megfutotta a maga köreit a Facebookon, de novemberben, a vírushelyzet újbóli bedurvulásával párhuzamosan újra felbukkant. A vers nem 1869-ből származik, hanem egy nyugalmazott wisconsini tanárnő, Catherine M. O’Meara írta 2020 márciusában, a mostani járványra reflektálva. Részletek.

#3. Valódi-e a fenti, hatalmas aligátort ábrázoló felvétel?

IGEN. Bár sokan kamut kiáltottak a felvételt látva, az valódi: a videót a floridai Valencia Golf and Country Clubban rögzítették. Részletek.

#4. Zacher Gábor tényleg immunstimulánsok fogyasztására buzdított a neten?

NEM. A toxikológus soha nem ajánlotta a szóban forgó termékeket, a nevével, hitelességével visszaéltek. A kérdéses készítmények nem engedélyezett gyógyszerek, hanem illegálisan forgalmazott termékek. Részletek.

#5. Egy holland újságíró tényleg bejelentkezett az EU védelmi minisztereinek bizalmas videokonferenciájára?

IGEN. Az újságírónak azután sikerült csatlakoznia az online megbeszéléshez, hogy a holland védelmi miniszter véletlenül közzétette a bejelentkezéshez szükséges adatokat a Twitteren. Részletek.

#6. Ez az ábra bizonyítja a választási csalást Wisconsin államban?

NEM. Donald Trump egy tüskeszerű kiugrásra mutogatva kiáltott a Twitteren választási csalást, pedig csak arról van szó, amit előre is tudni lehetett: a később összeszámlált levélszavazatok a demokrata kihívó felé billentették el a választást az államban. Részletek.

#7. Trumpék tényleg véletlenül szervezték a sajtótájékoztatójukat a Four Seasons hotel helyett egy hasonló nevű kertépítő cég elé?

NEM. Idehaza is többen beszámoltak arról a szürreális sajtótájékoztatóról, amelyet Donald Trump jogi képviselője, Rudy Giuliani tartott Philadelphiában, a Four Seasons Total Landscaping nevű kertépítő cég előtt. Egyes, azóta is sokat hangoztatott magyarázatok szerint az történt, hogy Trump csapata a Four Seasons helyi hoteljébe akart helyet foglalni, csak elkeverték a helyszíneket. A New York Times szerint azonban nem a foglalásban volt a hiba: Trump csapata eredetileg is erre a helyszínre tervezte a sajtótájékoztatót. Részletek.

#8. Tényleg meghalt a Darth Vadert alakító David Prowse?

IGEN. A férfi, aki úgy vált világhírű színésszé, hogy az arcát kevesen ismerték, 85 éves korában halt meg. Részletek.

#9. Az FC Barcelona facebookos oldalán tényleg összekeverték Budapestet Bukaresttel?

IGEN. Az FC Barcelona a Facebook-oldalán először valóban Bukarestet írtak Budapest helyett a közelgő, Fradi elleni BL-meccs kapcsán. Az oldal kezelői azóta javították a hibát, de a szerkesztési előzményekben még megvan a nyoma a tévedésnek. Részletek.

#10. Valódi-e az a 2000-es Washington Times címlapfotó, amely Bush helyett Gore-t kiáltotta ki elnöknek idő előtt?

NEM. Az amerikai választás után a Twitteren terjedt egy Washington Times címlapfotó, amelyen a President Gore cím olvasható. A fotó digitálisan manipulált. Részletek.

Beküldöm

Ha belejöttél a nyomozásba és az ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi hoaxkvízekkel is!

Illusztráció: Kovács Andrea / Kurszan.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!
Címke