A Political Capital és a Globsec tíz közép- és kelet-európai országban (Ausztria, Bulgária, Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Románia és Szlovákia) vizsgálta többek között azt, mennyire fogékonyak az adott országok lakói az összeesküvés-elméletekre (pdf).

A magyarok fogékonyak

A kutatásból kiderül: a magyarok jelentős rétege fogékony az összeesküvés-elméletekre. A válaszadók 49%-a szerint a zsidóknak túl sok a hatalmuk, és a közelmúlt kormányellenes tüntetéseit Soros György szervezte és finanszírozta, míg 24%-uk szerint a Világkereskedelmi Központ elleni támadást az Egyesült Államok kormánya tervelte ki.

Ami a demográfiai leosztást illeti, a kutatók szerint általában a következő csoportok a legfogékonyabbak a konteókra:

• a legfiatalabbak (18-24 év közöttiek) és az idősebbek (55-64 év közöttiek és a 65 év felettiek);
• az alacsonyabb végzettségű válaszadók;
• és a vidéki területeken élők.

A pártszimpátia komoly hatással van a konteók befogadására

A felmérés szerint a balközép ellenzéki pártok támogatói értettek egyet a legkisebb arányban az alább felsorolt állításokkal.

Átlagon felüli a jobboldali ellenzéki pártok és a kormányzó Fidesz szavazói körében az összeesküvés-elméletekben hívők aránya. A hat felsorolt konteó közül öt esetében igaz, hogy a kormánypárt támogatói jelentősen magasabb arányban értettek egyet a megadott állítással, mint más szavazói csoportok tagjai – olvasható a jelentésben.

Fotó: Markus Spiske / Unsplash.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!