A hivatal közleménye szerint az utóbbi időben megnövekedett az érdeklődés az ivermektint tartalmazó állatgyógyászati készítmények iránt, mivel hatóanyagáról elterjedt, hogy hatékony lehet a koronavírus gyógykezelésében. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy az állatgyógyászati készítmények emberi alkalmazása semmilyen körülmények között nem engedélyezett, és veszélyes is lehet – figyelmeztet a Nébih.

Az ügy háttere, hogy a SARS-CoV-2 megelőzésére és kezelésére alkalmas molekulák és módszerek keresése közben kutatók korábban más célra engedélyezett vegyületek között is keresni kezdték a gyógyszerjelölteket. Így került a látókörükbe az állatgyógyászatban évtizedek óta használt ivermektin, amelynek vírusokkal szembeni hatékonysága is ismert. Az erről szóló hírek hatására az utóbbi időben a hazai állatorvosoknál is megnövekedett a kereslet az ivermektint tartalmazó állatgyógyászati készítmények iránt.

Ezzel kapcsolatban a Nébih felhívja a lakosság figyelmét, hogy az állatgyógyászati készítmények nem emberek számára lettek fejlesztve. Semmiféle garancia nincs arra vonatkozóan, hogy kockázati profiljuk az emberekben és az állatokban is megegyezik. Az állatgyógyászatban engedélyezett egyes külsőlegesen alkalmazandó gyógyszerformák szájon át történő bevétele akár mérgezést is okozhat.

Arra is figyelmeztetnek, hogy – bár az ivermektint egyes külső és belső élősködők, illetve rosacea kezelésére a humán gyógyászatban is használják – jelenleg NEM javallott a COVID-19 megelőzésére vagy gyógykezelésére. Ehhez ugyanis további vizsgálatokra van szükség, többek között annak megállapítására, hogy milyen dózisban, mennyi ideig adva, valamint milyen betegcsoportokban lehet hatékony és biztonságos.

Türelemre van szükség

A Telex témával kapcsolatos cikke szerint április vége óta 33, az ivermektin és a koronavírus kapcsolatát vizsgáló kutatást regisztráltak a világ laborjaiban. A lap által megkérdezett virológus és gyógyszerész szerint jó, hogy egyre többen vizsgálják az ivermektin hatását, de sok kutatás módszertana és következtetése nem felel meg a szigorú előírásoknak.

Egy másik probléma a Telex által megkérdezett szakértők szerint az, hogy az adagolás néha embereknél kivitelezhetetlen (például mert a szükséges dózis az ember egészségére már veszéllyel lenne), valamint az, hogy néha más kezelésekkel együtt ajánlják. Innentől kezdve ezeknél a néhány résztvevős kutatásoknál nem tudni, hogy az alany az ivermektin nélkül is jobban lett volna; valóban az ivermektiné volt a kulcsszerep a javulásban; vagy hogy igazából egy másik kezelés volt hatásos, nem az ivermektin.

Szakértők ezért azt ajánlják: várjuk meg, mit hoznak a kutatások, hogy valóban biztonságosak és hatékonyak legyenek a kezelések.

Update | December elején Sarkadi Balázs akadémikus is megszólalt a témában egy általa ellenvélemény nélküli tájékoztatásnak nevezett Index-cikk apropóján. Álláspontja szerint a szóban forgó cikkben leírt, “tudományosnak látszó hamis hírek veszélyeztetik az emberek életét”. Úgy véli, hogy a kérdéses gyógyszerek “engedélyezés nélküli alkalmazása veszélyes emberkísérlet”.

Cikkében Sarkadi megjegyzi: kutatócsoportja évtizedek óta foglalkozik az ivermectin hatásmechanizmusával és gyógyszerként történő alkalmazásával, főleg veszélyeivel. Megfigyelései alapján állítja, hogy a Covid-19-betegségben az ivermectin nem hatékony csodaszer, viszont – erős transzporterfehérje-gátló hatása miatt – veszélyes lehet.

Update 2021 | A Telex 2021 márciusi cikke szerint a szer esetleges hatásait azóta is vizsgálják, és az mutatott is néhány bíztató eredményt laborban. Sőt Szlovákiában és Csehországban engedélyezték is a használatát, igaz, minisztériumi szinten, nem a gyógyszerhatóság szakmai döntése alapján.

Az ivermectint az európai gyógyszerhivatal szakértői is megvizsgálták, leszögezve: a hatóanyagnak a koronavírus-fertőzést megelőző, vagy a betegség kezelésére alkalmas hatása továbbra sem ismert. A használatát emiatt határozottan nem ajánlják ilyen célra – olvasható a lap cikkében.

Illusztráció: Unsplash.com / engin akyurt

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!