Ha a címet és a leadet olvasva már felkészültél valami fárasztó metaforára, megnyugtatlak: ez most tényleg egy mese lesz. Amikor tegnap este leültem a gyerekekkel a szokásos esti mese olvasáshoz, még nem tudtam, hogy hamarosan megint fake news vizekre sodródom.

Most épp Láng Anna Varázslatos utazás című könyvét olvassuk, amely meséket gyűjt csokorba a világ minden tájáról. Tegnap értünk el Tádzsikisztánba, ahonnan ez a rövid, de annál szórakoztatóbb történet jött szembe:

Egy nap egy tyúk épp egy fa alatt kapirgált a falu szélén, amikor egy sakál rohant felé. Szörnyen éhes volt, és már a szájában érezte a rá váró finom lakoma ízét. Csakhogy amikor a tyúk meglátta, felröppent a fára.

– Jó reggel, tyúkocska – mondta a sakál. – Hallottad a legfrissebb híreket?

– Miféle híreket? – érdeklődött a tyúk.

– Hogyhogy miféle híreket? – kiáltotta a sakál. – Hát minden idők legjobb hírét! Az állatok békét kötöttek. Most már mindannyian barátok vagyunk, és senkinek nem kell félnie senkitől. Mássz le nyugodtan a fáról. Nem foglak megenni.

A tyúk azonban bölcs volt. Tudta, hogy nem bízhat a sakál szavaiban, úgyhogy így felelt:

– Örülök, hogy többé nem kell félnem tőled. Itt azonban jobb a kilátás. A falvan összes utcájára rálátok.

– Mi olyan érdekes a falvadban? – kérdezte a sakál.

– Semmi különös, csak egy kutyafalka, amely épp erre tart.

Ezt hallva a sakál felpattant és elinalt.

– Miért szaladsz el? – kiáltott utána a tyúk. – Most mondtad, hogy minden állat békét kötött egymással! Nem bántanak majd a kutyák!

– Gondolod, nem ismerem azokat a buta falusi kutyákat? Biztos, hogy ők még nem hallották a híreket! – morogta a sakál, mielőtt köddé vált volna.

A harmadikszemély-hatásról – vagyis amikor azt gondoljuk, hogy mi átlátunk a hamis híreken, míg másokból nem igazán nézzük ki ennek a képességét – épp a múlt héten írtam.

Illusztráció: Láng Anna

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!