1. Helló, Minnesota! – Tényleg ezt mondta Biden Floridában?

Ellenőrzés: Nem, a felvétel hamisított.
Forrás: AFP

A Joe Biden demokrata elnökjelölt hanyatló szellemi állapotát bizonyítani kívánó felvétel valójában Minnesotában készült, csak utólag manipulálták a megtévesztés érdekében. Az eseményt egy plakát átírásával a floridai Tampába helyező felvétel a bal oldalon, az eredeti a jobb oldalon látható. A módosított felvételt a Facebook is megjelölte, jelezve, hogy “ez az információ félrevezető lehet az emberek számára”.

Biden választás előtti kampányeseménye

2. New Yorkban tényleg előre kitöltött szavazólapokat küldtek ki?

Ellenőrzés: Nem, a választási hatóság szerint egy szabadúszó újságíró csinált országos ügyet egy választói hibából.
Forrás: FactCheck.org

Az állítás alapja egy Jake Novak nevű szabadúszó újságíró által a Twitteren közreadott poszt volt, amelyet később többek között az elnök egyik fia, Eric is továbbosztott. Novak azt állította, hogy a szóban forgó szavazólapokat szemmel láthatóan nem kézzel töltötték ki, hanem géppel. A szavazás lebonyolításáért felelős New York-i szerv képviselői viszont azt állítják: a Novak videójában megjelenő azonosító alapján azonosították a szavazót. Kiderült, hogy a szavazó Kaliforniába kérte a lapot, szavazott, majd fel is adta. Viszont összekeverte a visszaküldéshez kapott borítékokat, és a belsőt tette kívülre. Ezen azonban az egyetlen cím a saját címe volt, így visszakapta a kitöltött szavazólapot. Hogy ez miként került Novak forrásához, azt nem sikerült kideríteni.

3. Trump tényleg Biden megölésére szólított fel?

Ellenőrzés: Nem, Trump legfeljebb csak félreérthető szavakat használt Biden jellemzésére.
Forrás: Snopes

Az állítás alapja Donald Trump október 27-ei, michigani beszéde, amelyben az elnök arról beszélt, hogy Biden megválasztása esetén három hét sem telik el, és alelnökjelöltje, Kamala Harris azonnal leváltja majd a székében. E beszéde közben használta Trump a shot szót, amit sokan a demokrata jelölt lelövésére való felszólításként értelmeztek. Ennek viszont már csak azért sincs értelme, mert Trump éppenhogy a legrosszabb forgatókönyvként beszélt “a szenátus legliberálisabb tagjának”, Harrisnek az elnökké való előléptetéséről, amit egy merénylet csak elősegítene. A Snopes szerint az elnök régóta használja a shot szócskát Biden szellemi képességeinek jellemzésére, kábé az agyilag zokni kifejezés értelmében.

4. Biden tényleg annyira képmutató, hogy kint, a nyilvánosság előtt maszkot visel, a repülőben meg nem?

Ellenőrzés: Nem. Bár a felvételek valósak, a baloldali 2019-ben készült.
Forrás: AFP

A diplomata Richard Grenell által a Twitteren megosztott felvételek valósak, de a Joe Bident a repülőn maszk nélküli ábrázoló fotó 2019-es, és eredetileg ebben a Vogue-cikkben jelent meg.

5. Trump-támogatók tényleg elállják az utat a szavazók előtt New Jerseyben?

Ellenőrzés: Nem.
Forrás: Jane Lytvynenko

A BuzzFeed tényellenőrzőjének twitteres gyűjtése azt a szóbeszédet is tartalmazza, miszerint egy Trump-kampányzászlót lobogtató egyén állja el az utat egy szavazóhely előtt. A helyi választási bizottság képviselője azonban arról beszélt: kimentek a helyszínre, de senkit nem találtak ott.

Amerikai választás

6. George W. Bush tényleg a támogatásáról biztosította Bident?

Ellenőrzés: Nem, csak egy kamu twitteres profil terjeszti ezt.
Forrás: BuzzFeed

Bár a Bush-adminisztráció több száz hivatalnoka támogatja az egykori alelnököt a Fehér Házért vívott küzdelmében, George W. Bush szóvivője arról beszélt: az Egyesült Államok 43. elnöke visszavonult a politikától, és nem nyilatkozik arról, miként fog szavazni.

George Bush kamutweet

7. Az antifa tényleg egy flyerben mozgósítja híveit, hogy a választások után, magukat Trump-támogatóknak álcázva pusztítsanak szerte az országban?

Ellenőrzés: Nincs rá bizonyíték.
Forrás: Snopes

Azon túl, hogy a Snopes szerzője nem tudta a kérdéses szórólapot az antifa mozgalomhoz kapcsolni, bejegyzésében megjegyzi: hasonló flyer korábban – 2017-ben és 2019-ben – is felbukkant már a neten. Konteósok ugyanis gyakran riogatnak az antifa november 4-ei véres támadásaival, de a Snopes nem talált arra utaló nyomot, hogy ezeken a napokon valaha is lettek volna erőszakos antifa-lázadások. A lap felkereste a kérdéses screeshoton látható Katy Krasnowot is, aki arról beszélt: bejegyzését viccnek szánta, amit egy általa szatíraoldalnak nevezett FB-csoportba posztolt. A csoport azóta nem elérhető.

8. Tényleg gyanús téglarakások jelentek meg egy chicagói utcán?

Ellenőrzés: Nem, sőt a szóban forgó képen látható téglákat azóta már be is építették.
Forrás: BuzzFeed

Szintén a BuzzFeed számol be arról a szóbeszédről, amely szerint Chicagóban váratlanul és rejtélyesen téglarakások jelentek meg az utcán.

A fotó nem az amerikai választás napján készült.

Rejtélyről azonban – mint az Mikael Thalen tweetsorozatából kiderül – szó sincs: a téglákat egy közeli étterem kiülős részének felépítéséhez használták. A múlt idő pedig olyannyira nem indokolatlan, hogy a patio azóta el is készült – vagyis a fotó egy régebbi állapotot mutat. Tehát azokkal a téglákkal már senki nem fog dobálózni, hacsak ki nem vésik őket.

A téglás szóbeszéd egyébként a nyári BLM-tüntetések egyik visszatérő eleme volt: Craig Silverman több mint 15 különböző esetet vizsgált meg, és minden alkalommal volt észszerű magyarázat a téglák jelenlétére.

A cikket itt folytatom az amerikai választás lezárása utáni álhírekkel, tévinfókkal.

Nyitókép: Der Mueller Report – Illustriert

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!