Adj választ mindegyik kérdésre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezután a kérdéssor tetejére görgetve megtalálod az eredményed, az egyes válaszok alatt pedig a magyarázatokat.

Örülök, ha tetszik a kvíz, de azt érdemes fejben tartani, hogy ez csupán egy szemléltető játék. Az Urbanlegends.hu viszont azon van, hogy betekintést nyújtson a hírek és az álhírek működési mechanizmusába is. Ha fontos számodra ez a munka, támogasd te is az oldal működését!

Results

#1. Tényleg piros-fehér-zöldbe borult a Niagara-vízesés 1956 hőseinek tiszteletére?

IGEN. A megemlékezésről készült videót Magyarország torontói főkonzulátusa tette közzé.

#2. Valódi-e a fenti fotó, amely egy újonnan felfedezett, hatalmas rajzot ábrázol Peruban?

IGEN. Peru kulturális minisztériuma szerint a Nasca-rajz eddig alig volt látható, de miután az elmúlt hetekben megtisztították, most szabad szemmel is kivehető. A rajz feltételezések szerint kétezer évvel ezelőtt készülhetett. Részletek.

#3. A CDC tényleg elismerte, hogy a maszk nem segít a koronavírus ellen?

NEM. A CDC-kutatását a maszkhordás ellenzői értelmezték félre szándékosan. Dezinformációs szuperterjesztőként pedig ezúttal is felbukkant a képben az Egyesült Államok elnöke. Részletek.

#4. Egy Excel-baki miatt tényleg több ezer koronavírus-esetet hagyott figyelmen kívül a brit közegészségügyi hivatal?

IGEN. Az eset mögött az áll, hogy a hivatal fejlesztői a táblázatkezelő egy régebbi fájlformátumát, az XLS-t választották az alapértelmezett XLSX helyett. Utóbbi előnye, hogy egymilliónál is több sornyi adat fér el benne, így míg egy XLS kiterjesztésű fájlban mindössze 65 ezer sor. Amikor a nyilvántartás szoftvere nem tudott már több mezőt létrehozni az XLS-fájlban, késznek vette a munkát, és ezért sok adatot nem rögzített – írja a hvg.hu.

#5. Tényleg fúziós reaktort rakott össze egy 12 éves amerikai fiú odahaza?

NEM. Több lap beszámolt arról, hogy a 12 éves Jackson Oswalt az otthonában épített meg egy fúziós reaktort. A fiú azonban nem reaktort készített, hanem magfúziót állított elő. Ami szintén bámulatra méltó teljesítmény egy 12 évestől, csak nem ugyanaz. A félreértéshez maga a Guinness Records oldala is hozzájárult, amikor a fiú teljesítményéről szóló cikkében a reaktor kifejezést használta – azóta azonban ezt a tévedést korrigálták. Részletek.

#6. Egy 1956-os kisfilm tényleg megjósolta a koronavírus-járványt?

NEM. A régi filmekből és reklámokból összevágott anyag készítőjének célja a koronavírussal kapcsolatos, tudománytalan tanácsok és konteók kifigurázása volt. Részletek.

#7. Tényleg négy órán át megvéd a koronavírustól egy orrspray?

NEM. Az egyik miniszterelnöki tanácsadó által írt levél egy allergiaellenes orrsprayt javasolt iskolaigazgatóknak a koronavírus elleni védekezéshez, azt állítva: a spray “4 órán keresztül biztosítja, hogy az orron keresztül ne jusson Covid-19 vírus a szervezetbe”. A levéllel kapcsolatban Csupor Dezső szakgyógyszerész megjegyzi: a kérdéses gyógyszer hatóanyagáról, az azelasztinról 2020 júliusában pécsi virológusok valóban bizakodva jelentették ki, hogy ígéretes lehet a koronavírus-fertőzés kezelésében (tehát nem a védekezésben) – de ezt még klinikai tesztekkel is igazolni kell. Részletek.

#8. Tényleg a maszkja miatt halt meg egy 6 éves schweinfurti kislány?

NEM. Október folyamán német maszktagadók több alkalommal is kisgyerekek halálára hivatkozva próbáltak hangulatot kelteni a maszkviselés ellen. Az egyik ilyen esetet, a 6 éves schweinfurti kislány elhalálozásának történetét a rendőrség egyértelműen fakenews-nak minősítette, de a többiben sem volt igazolható a maszk miatti elhalálozás. Részletek.

#9. Tényleg percekig időzött egy légy Mike Pence amerikai alelnök fején egy tévés vita során?

IGEN. A légy több mint két percet töltött el Pence ősz hajában. Az eset megtekinthető itt szuperközeliben.

#10. A PCR-teszt feltalálója tényleg azt állította, hogy a módszer nem alkalmas fertőző betegségek kimutatására?

NEM. A Szkeptikus Társaság facebookos oldala – brit tényellenőrzőket hivatkozva – megjegyzi: bár a PCR-módszer sok szempontból limitált, de a kijelentés, miszerint ne lenne alkalmas az aktív vírusfertőzés kimutatására, alaptalan. Az pedig, hogy ezt maga a módszer kidolgozója, Kary B Mullis állította volna, teljes mértékben légből kapottnak tűnik. Részletek.

Beküldöm

Ha belejöttél a nyomozásba és az ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi kvízekkel is!

Illusztráció: Kovács Andrea / Kurszan.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!