Van egy kisváros az Olimpia-félszigeten, Washington állam északnyugati részén, Forksnak hívják, és fölötte jóformán mindig felhős az ég. Ebben a jelentéktelen városban többet esik az eső, mint bárhol máshol az Egyesült Államokban.

A fenti két mondatot nem Lauren Smiley novemberi Wiredben megjelenő cikkéből vettem, hanem a Twilight-sorozat nyitó könyvének első lapjáról. Ebben a népszerű vámpírtörténetnek helyet adó városban zajlottak ugyanis 2020 nyarán azok az események, amelyeknek Smiley aprólékos pontossággal járt utána egy közel 60 ezer karakteres riportban.

Wikipédia/Konrad Roeder
Forks

A Black Lives Matter nyara

A forksi incidens előzménye a minneapolisi rendőrök által megölt George Floyd tragédiája, amely 2020 koronavírus sújtotta nyarán demonstrációk sorozatát váltotta ki Amerika-szerte. A nagyobbrészt békés megmozdulások mellett néhány tiltakozás zavargásba és fosztogatásba torkollt, amit az amerikai elnök és az őt támogató média arra használt fel, hogy az egyenlő bánásmódért küzdő Black Lives Matter mozgalmat összemossa olyan szélsőséges mozgalmakkal, mint amilyen például az Antifa.

Az amerikai tüntetések kapcsán sokfelé jelentek meg olyan utánajárás nélkül közölt narratívák, amelyek titokzatos külső agitátoroknak – antifáknak vagy épp szélsőjobbos milíciáknak – tulajdonítottak a valós befolyásuknál nagyobb jelentőséget. A nyár folyamán aztán nem egy esetben kiderült, hogy az erőszaktevők nem idegenek titokban szervezett csapatai voltak, vagy hogy – a kapcsolódó híreszteléssel ellentétben – épp a politikai spektrum másik oldaláról érkeztek.

Utóbbira példa ennek a sokáig antifásnak mondott provokátornak az esete, akit a rendőrség később szélsőjobboldali kapcsolatokkal vádolt meg.

Az esernyős ember

Dezinformációból helyi rémhír

Hasonló volt a kiindulópontja a forksi esetnek is: amikor május 31-én a beszédes hangzású @Antifa_Us twitteres profilról hadat üzentek Amerika fehér városlakóinak, a fenyegetést elrettentésként többek között az amerikai elnök fia is újraosztotta. Másnap aztán kiderült: a profilnak semmi köze az antifához, azt a fehér felsőbbrendűséget hirdető Identity Evropa használta dezinformációs aktivitásához. A Twitter törölte a kamu profilt, ennek híre azonban már nem jutott el mindenkihez.

Így amikor június elejére egy Black Lives Matter-demonstrációt hirdettek a Washington állambeli Sequimba (120 km-re a történetünk helyszínéül szolgáló Forkstól), a kamu Antifa-fenyegetéstől beparázott helyi fegyverkereskedő, Seth Larson úgy érezte: meg kell védenie városát az erőszakos fenyegetéstől. A tüntetésről élő Facebook-videóban jelentkezett, közvetítésében pedig antifák tucatjairól beszélt (bizonyítékok nélkül), a helyszínre szólítva rendpárti nézőit. Többen aztán meg is jelentek fegyverekkel a helyszínen.

Az ő videójának egyik továbbgörgéseként osztott meg a szomszédos Forks egy nyugdíjas favágója egy posztot, amelyben arról írt: Sequimot már bevették az Antifa buszai, és a következő város talán Forks lesz. Az online riogatásba később egyre többen bekapcsolódtak, egyre többen láttak ilyen olyan gyanús buszokat, bár közben szkeptikus hangok is megjelentek. Ugyan mit akarna az Antifa a 3500 lakosú Forksban, ha csak nem a Twilight-ajándékboltok posztereire gyúrnak – tette fel valaki a kérdést.

Megjön a busz

Ebben a felfokozott helyzetben érkezett Forks városába egy fehér iskolabusz, amely azonnal felkeltette az önjelölt Antifa-vadászok figyelmét. A bolt elé beparkoló buszt pickupok és motorok vették körbe, hogy számon kérjék utasaikat. A jármű vezetője, a barna bőrű Tyrone Chevall arról beszélt, hogy a családjával kempingezni érkezett a városba, ez azonban nem elégítette ki a faggatók kíváncsiságát.

A buszt a bevásárlás után is járművek tucatjai kísérték, az akció résztvevői pedig élőben számoltak be önkéntes rendfenntartó tevékenységükről a közösségi oldalakon. A kísérők a sötétített ablakok miatt nem tudták megmondani, mennyien lehetnek a buszban, de arra gyanakodtak, hogy legalább ötvenen. A busz utasai – miután azt hitték, üldözőik végül nyugton hagyták őket – a környékbeli erdőben parkoltak le, és hozzáláttak táboruk felállításához.

Ekkor a busz mellé hirtelen négykerekű terepmotorok faroltak. Az erdőből figyelmeztető lövések hallatszottak, majd valahol egy motorosfűrész is felzúgott. A helyszínen lévő üldözők online tudósítását követő közösségi oldali kommentelők kíváncsian várták a leszámolást.

Ami végül – szerencsére – elmaradt. A buszon ugyanis csak egy négytagú család utazott: Tyrone Chevall mellett anyja, fehér partnere és annak lánya.

Városi tabló screenshotok nyomában

Ennyi nagyvonalakban a dezinformáció szülte félreértés története, Lauren Smiley azonban nem áll meg az események puszta felvázolásánál. A majdnemlincselés helyszínét felkeresve megpróbálja bemutatni a résztvevők motivációit, érzéseit és gondolatait.

Cikkéből megismerjük az óceántól félórányi autóútra lévő, esős várost, amely egykor a fakitermelésből élt, mígnem a kilencvenes évek Clinton-kormányzata be nem tiltotta az öreg fák kitermelését. A visszaszorulóban lévő faipart a Twilight-sikerszéria véletlen csókja által generált turizmus valamennyire helyettesítette ugyan, de minden megszűnt munkahelyet nem pótolt.

Google Maps
Majdnem óceán, majdnem Kanada

Az elszigetelt városka lakói összetartó közösséget alkotnak, amely szükséghelyzetekben segíti a rászorulókat. A világvégi települést a koronavírus-járvány se nagyon érintette: a városban július végéig mindössze két megbetegedés volt. Egyik közülük a turizmushoz köthető, ami történetünk időpontjában – antifás riogatásoktól függetlenül is – csak fokozta a helyiek ellenérzését az ismeretlen idegenek irányában. És akkor ott voltak még a tévében és interneten hetek óta látott képek a közeli seattle-i zavargásokról, amit a városka lakói szintén szerettek volna elkerülni.

Smiley bemutatja a helyi rendőrök munkáját is, akik az ügy kivizsgálása során az üldözésben résztvevők omertà-szerű hallgatásának falába ütköztek. Emellett az élő online közvetítések nyomai is eltűntek a netről, mindössze azok a screenshotok maradtak, amelyeket a lincseléstől tartó helyiek mentettek le a kérdéses napon. Ezeknek köszönhetően, valamint egy újságíró bevonásával az eset végül országos publicitást kapott, ami után a város polgármestere – akinek a fia maga is részt vett az üldözésben – utólag bocsánatot kért. A helyiek egy része pedig pénzt gyűjtött annak érdekében, hogy fizetett hirdetésben is megerősítsék: a város nagy része elítéli az erőszakot.

Többszörösen átértékelt álláspont

Különösen tanulságos a szóbeszédet elindító fegyverkereskedő portréja, aki – a tényellenőrzés jegyében – boltja megfigyelő kamerája alatt adott interjút az újságírónak. A férfi, miután a sequimi rendőrségtől megtudta, hogy a helyi Black Lives Matter-felvonuláson nem volt jelen az Antifa, az eset után törölte videóját, és elismerte tévedését.

Az újságíróval való beszélgetése során mégis visszatért korábbi álláspontjához. Igenis voltak antifások, mert a résztvevők közül csak nagyjából 30-40 embert ismert, a többiek pedig buszokkal jöttek nagy városokból, és 10 százalékuk csak bajt akart – magyarázta az újságírónak. És hogy miért nem romboltak az antifások, ha ekkora számban jelen voltak? A férfinak erre is megvan a magyarázata: neki és a többi, helyszínen megjelent fegyveresnek köszönhetően.

A fegyverkereskedő szerint még ha a figyelmét felkeltő, fenyegető tweet kamu is volt (amiben nem biztos, mert a Twitter vezetőiben sem bízik), utólag mégis igaz lett, mert az antifások azóta tényleg bevették a kisvárosokat. Ami pedig a buszt illeti: elutasítja, hogy csak egy családé lett volna – helyi jólértesültek szerint igenis hét felnőtt ember utazott rajta.

Ki volt a buszon?

A sequimi férfi mellett a cikkből a rémhír forksi terjesztőit is megismerjük, az ő történetük is tanulságos. Egyikük például, miután rájött, hogy online átverés része lett, nemcsak a posztját, hanem a profilját is törölte a Facebookról, mondván: ha nem tudja kontrollálni magát, nem érdemli meg, hogy fent legyen. A szerző röviden szót ejt az esethez szintén hozzájáruló, saját céljaik érdekében szándékos dezinformációtól sem visszariadó politikusokról is. De minden nem fér egy cikkszemlébe, akit további részletek érdekelnek a remek Wired-cikkből, megtalálja odaát.

Egyetlen kérdést szeretnék még itt kifejteni: kik voltak a buszon, és hogy kerültek a városba? A Wired anyaga szerint Chevall és a nála 15 évvel idősebb párja, Shannon Lowe három évvel ezelőtt vették meg Big Bertha névre keresztelt buszukat, amelyben kialakítottak egy ágyat, egy konyhát és egy fürdőszobát is.

Antifával riogattak a Forks városában
A fotó illusztráció / YouTube/Bertha TV

A koronavírus-járvány kitöréséig kaszinókban dolgoztak, a vírus megjelenése után azonban munka nélkül maradtak. Közúti karanténotthonukba felcsippentették Lowe 21 éves lányát és Chewall anyját, majd két kutyájukkal és három macskájukkal kiegészülve együtt járták a vidéket. Forksba Chewall Twilight-könyveket újraolvasó anyja kérésére érkeztek.

A városba való befutásuk első pillanatától érezték a feléjük irányuló figyelmet: fotózták őket, beintettek neki, bevásárlásuk során körbekerítették őket, faggatóztak. A parkolós eset után Lowe a békesség kedvéért inkább továbbállt volna, Chewall szerint viszont ez gyanús lehetett volna azoknak, akiknek előzőleg azt mondták, táborozni jöttek. Kísérőik egy darabig követék őket, aztán – látszólag – lecsatlakoztak róluk.

Legközelebb az erdőben, táboruk felállítása közben ütöttek rajtuk. A kempingezők gyorsan összepakolták holmijaikat, és visszafordultak, az erdőbe vezető hídon azonban egy frissen vágott fákból sebtében összedobott úttorlasz várt rájuk. Végül menekülés közben sikerült felhívniuk a rendőrséget, akiknek a segítségével sikerült tisztázniuk magukat.

Bár megúszták lincselés nélkül, az eset megérintette őket; Lowe például a mai napig megfordul, ha egy négykerekű motor hangját hallja. És megváltoztatta az incidens a várost is, amelynek lakói attól tartanak: amíg nem sikerült elszámoltatni a felelősöket, az ügy az egész településre rányomja a bűnösség és intolerancia vádját.

Illusztrációk: Wikipédia/Jbrubins | Wikipédia/Konrad Roeder | Google Maps | YouTube/Bertha TV

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!