A Time-ban megjelent írását Cohen azzal kezdi, hogy furcsa számára a saját neve alatt, nem pedig valamelyik alteregója képében megnyilvánulni társadalmi kérdésekben, még ha ezt nem is először teszi.

Tisztában van vele, hogy a hazugságok és konteók alkalmazása a hatalom megszerzése vagy mások leigazása érdekében nem újkeletű jelenség, és – többek között a zsidó közösségeket évszázadokon át sújtó vérvádat, valamint a feketék vagy épp a nők alacsonyabbrendűségét hirdető elméleteket megemlítve – néhány történelmi példát is felidéz. Álláspontja szerint napjainkban mégis különlegesen veszélyes világban élünk, ahol három tényező együttállása súlyosbítja a helyzetet.

Az egyik a koronavírusos tévinfók legnagyobb szuperterjesztőjeként ismert, hatalomban maradása érdekében alternatív valóságot építő amerikai elnök, Donald Trump.

Őt segíti a Cohen által a történelem legnagyobb propagandagépezetének nevezett Facebook, amelynek hazugság- és gyűlöletfelerősítő megafonjáról a történelem legrosszabb autokratái csak álmodhattak.

A harmadikként pedig azt a bizonytalan helyzetet nevezi meg, amelyben élünk, és amely – az életük feletti irányítás visszaszerzése iránti vágynak köszönhetően – fogékonyabbá teszi az embereket az összeesküvés-elméletekre.

Bizonyos elméleteket – mint például a sátánista pedofilok titokzatos háttérhatalmát vízionáló QAnon-konteó – akár mosolyogtatónak is lehetne nevezni, ha nem lennének olyan veszélyesek – írja Cohen.

Szerinte a konteóknak valós életben is megnyilvánuló, erőszakos hatásai vannak, és az összeesküvés-elméletek halálosak lehetnek a demokráciára is. Nézete szerint az amerikai demokrácia sorsa most a választók kezében van, és minden azon múlik, mennyien választják az igazságot a hazugság ellenében.

Cikke végén Cohen elmeséli azt a közelmúltbeli tapasztalatát is, amikor a Borat folytatásának forgatásakor egy country-énekes bőrébe bújva figurázott ki amerikai szélsőjobbosokat. Amikor a résztvevők felfedték valódi célját, írja, menekülnie kellett, és csak alig úszta meg. Álláspontja szerint az elkövetkező hetek meghatározhatják, hogy Amerika is ilyen szerencsés lesz-e.

Fotó: YouTube/Anti-Defamation League

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez! Tudj meg többet itt!